Τρίτη 17 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Νεκροί από επιθέσεις, φουντώνει η τρομο-υστερία

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Νέα «τροφή» στο κλίμα τρομο-υστερίας που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να καλλιεργήσουν έδωσαν οι επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Το Σάββατο το απόγευμα, ένοπλος εισέβαλε σε ένα πολιτιστικό κέντρο στην Κοπεγχάγη και άρχισε να πυροβολεί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 55χρονος σκηνοθέτης Φιν Νόργκααρντ. Στο συγκεκριμένο χώρο είχε ξεκινήσει εκδήλωση «για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης», στην οποία συμμετείχε και ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς - ο οποίος έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή του μετά τα σκίτσα του Μωάμεθ που έκανε το 2007 και θεωρήθηκαν προσβλητικά. Σύμφωνα με τις αρχές, ο ίδιος άνδρας ήταν ο δράστης και της επίθεσης που έγινε λίγες ώρες μετά σε μια εβραϊκή συναγωγή, όπου βρίσκονταν δεκάδες άτομα, με αποτέλεσμα αυτή τη φορά να σκοτωθεί ο 37χρονος φρουρός εβραϊκής καταγωγής Νταν Ούζαν. Στις δύο επιθέσεις τραυματίστηκαν και πέντε αστυνομικοί.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση καταδίωξης και αργά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή - σύμφωνα πάντα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές - όταν η αστυνομία ανταπέδωσε σε πυροβολισμούς τραυμάτισε έναν ένοπλο που «θεωρείται» ότι είναι ο δράστης και των δύο επιθέσεων. Αργότερα, ο 22χρονος άνδρας - που τα δανέζικα ΜΜΕ αναφέρουν ως Ομάρ Ελ Χουσεΐν - αναφέρθηκε ότι υπέκυψε στα τραύματά του. Μόλις πριν από δύο βδομάδες είχε αποφυλακιστεί μετά την έκτιση διετούς ποινής για πρόκληση σοβαρής σωματικής βλάβης, ενώ γενικά ήταν γνωστός στην αστυνομία. Δύο ακόμα άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι τον βοήθησαν να εξοπλιστεί και να διαφύγει μετά τις επιθέσεις.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τρόνινγκ - Σμιτ, δήλωσε ότι «είμαστε βέβαιοι πως πρόκειται για πολιτικά υποκινούμενη επίθεση και ως εκ τούτου χαρακτηρίζεται τρομοκρατική επίθεση».

Ωστόσο, τα ερωτήματα είναι αρκετά, μεταξύ άλλων και αυτά που αφορούν τα κίνητρα της επίθεσης. Οι αρχές ανέφεραν πως πιθανολογούν τον δράστη να «ενέπνευσε η ισλαμιστική προπαγάνδα της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος" ή άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως και ότι δεν γνώριζαν να «είχε ταξιδέψει στη Συρία ή στο Ιράκ».

Τη δολοφονική επίθεση καταδίκασαν οι ηγέτες των Γερμανίας και Βρετανίας, Αγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον, αντίστοιχα. Επίσης, οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, επισκέφτηκε την πρεσβεία της Δανίας. Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας «αποτροπιασμό» και δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται».

Στη Γαλλία

Με αφορμή την επίθεση στη συναγωγή στην Κοπεγχάγη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι «αυτό το κύμα επιθέσεων και οι φονικές αντισημιτικές επιθέσεις που εντάσσονται σε αυτό αναμένεται να συνεχιστούν», συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε και κάνουμε έκκληση για την απορρόφηση μίας μαζικής εισροής από την Ευρώπη». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση του Γάλλου ομολόγου του, Μανουέλ Βαλς, που ανέφερε: «Λυπάμαι για τις δηλώσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οταν βρίσκεσαι σε προεκλογική εκστρατεία, δεν σημαίνει ότι σου επιτρέπονται οποιεσδήποτε δηλώσεις. Η θέση των Γάλλων Εβραίων είναι στη Γαλλία». Οι δηλώσεις Νετανιάχου και Βαλς έγιναν μετά και από τη βεβήλωση 200 περίπου τάφων σε ένα εβραϊκό νεκροταφείο στην ανατολική Γαλλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ