Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ανακοίνωση για τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία

Phasma

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων» (ΔΑΣ ΣΕΚΑ), με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όσον αφορά την καταβολή του μισθού τους, αλλά και τις γενικότερες διεκδικήσεις τους. Σημειώνουν:

«Για άλλη μια φορά, αντιμετωπίζουμε την απληρωσιά. Σχεδόν όλα τα έργα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα βρίσκονται σε απορρύθμιση και οι περισσότεροι είμαστε απλήρωτοι για έναν, δύο ή και περισσότερους μήνες. Για άλλη μια φορά γινόμαστε "μπαλάκι" ανάμεσα σε Εφορίες, Περιφέρειες, Δήμους και Υπουργεία. Τα ΕΣΠΑ δεν είναι η ανάπτυξη και η ευκαιρία μας για δουλειά, όπως όλοι μάς λένε, κουνώντας το δάχτυλο όταν ζητάμε τα αυτονόητα, αλλά εργαλεία διάλυσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ιδιωτικοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Μας κρατάνε ομήρους των συμβάσεων, ενώ με μονότονο και αλαζονικό ύφος επαναλαμβάνουν τα κλισέ: "δεν φτάνει που έχεις δουλειά μιλάς κιόλας", "άλλοι είναι απλήρωτοι 3, 4 και 5 μήνες και δεν μιλάνε", "πάντα υπάρχουν καθυστερήσεις στους συμβασιούχους, αν δεν σου αρέσει παραιτήσου" και άλλα τέτοια που όλοι έχουμε ακούσει. Και πάντα τα συνοδεύουν από την ανυπαρξία δικαιωμάτων για τα ΕΣΠΑ».

Καλούν τους συναδέλφους τους να μη δείξουν καμία ανοχή. «Να διεκδικήσουμε τώρα τα δεδουλευμένα μας αλλά και να προβάλουμε και τα άλλα αιτήματα που επείγουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΔΕΑΜ (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων). Εχει απλήρωτους τους εργαζόμενους, έκανε αυθαίρετα συμβάσεις για 9,5 μήνες, ενώ η προκήρυξη ήταν για 12, δεν αναγνωρίζει τα μεταπτυχιακά/διδακτορικά στη μισθολογική εξέλιξη, ενώ ζητούσε παρανόμως εξειδίκευση, κάλεσε τους εργαζόμενους να μεταβούν με δικά τους έξοδα για εκπαίδευση. Δηλαδή, επιβάλλει ό,τι όρους και συνθήκες εργασίας θέλει».

Τα επόμενα βήματα είναι: «Αμεση παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟ με ταυτόχρονη πανελλαδική στάση εργασίας εκείνη τη μέρα. Μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην Αθήνα και κείμενο με υπογραφές δήλωσης συμπαράστασης και συμμετοχής από τους συναδέλφους πανελλαδικά. Απαίτηση για άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων και σαφής δέσμευση για πληρωμή τις 3 πρώτες μέρες κάθε μήνα από εδώ και μπρος για όλα τα έργα. Εάν δεν υπάρξει σαφής δέσμευση για την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων να προχωρήσουμε μαζικά σε επισχέσεις εργασίας. Στην παράσταση διαμαρτυρίας να επιδοθεί στη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ και υπόμνημα με τα συνολικά μας αιτήματα (μαζικές προσλήψεις στο ΥΠΠΟ, αναγνώριση μεταπτυχιακών/διδακτορικών, 60μηνο, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας κ.λπ.). Κύρια να αναδειχτεί το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους αλλά και η αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού μέσα από τους εργολάβους, τις ΜΚΟ και λοιπούς "φιλάνθρωπους". Ειδικότερα για τη ΔΕΑΜ θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν θα ανεχτούμε οι εργολάβοι να πάρουν τους συναδέλφους μας για ένα κομμάτι ψωμί. Να απαιτήσουμε δέσμευση ότι οι αρχαιολόγοι που θα δουλέψουν θα αμείβονται με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) του ΣΕΚΑ και ότι δε θα ξαναγίνει αυτή η εργολαβοποίηση της αρχαιολογίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ