Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προαναγγελία απολύσεων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Το υπουργείο Αμυνας θεωρεί ότι είναι υπεράριθμοι όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν στην κατασκευή των υποβρυχίων

Στον αέρα βρίσκονται ξανά οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που δουλεύουν πάνω στα υποβρύχια, τα οποία έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), καθώς αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται τώρα ότι η δουλειά για τις Ενοπλες Δυνάμεις μπορεί να γίνει με πολύ λιγότερους.

Θυμίζουμε πως τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «αργοπεθαίνουν» χρόνια τώρα ως ιδιοκτησία του Αραβα επιχειρηματία Σάφα και της γερμανικής «HDW» που οφείλουν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα από τις 18 Απρίλη 2012.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να παραλάβει κάποια στιγμή τα υποβρύχια, δρομολόγησε εξελίξεις, ώστε να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες στα ναυπηγεία. Οι 826 εναπομείναντες εργαζόμενοι ωθήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με το ΠΝ με καθαρούς μισθούς από 850 ευρώ και μειώσεις 35% έως 40% σε σχέση με τις αμοιβές που είχαν παλαιότερα. Επιπλέον, προσλήφθηκαν άλλοι 120 εργαζόμενοι που είχαν αποσπαστεί σε θυγατρική των ναυπηγείων με αντικείμενο το τροχαίο υλικό, και που επίσης υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με το ΠΝ, με χαμηλότερους μισθούς.

Η εργασία τους είχε ως αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν παραδοθεί στο ΠΝ το «ΠΙΠΙΝΟΣ» (σύγχρονο υποβρύχιο τύπου 214) και το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ» (τύπου 209). Η δουλειά των εργαζομένων συνεχίζεται στα νεότευκτα υποβρύχια «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» και «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» (επίσης τύπου 214).

Ωστόσο, εκατοντάδες από τους εργαζομένους αυτούς κινδυνεύουν να χάσουν τώρα τη δουλειά τους, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας διαχέει ότι δεν υπάρχει δουλειά για τόσους εργαζόμενους, ότι σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα τον επανέλεγχο των συμβάσεων που υπέγραψαν και ότι θα εξετάσει για πόσους υπάρχει πραγματικά αντικείμενο εργασίας. Μάλιστα, διαρρέεται ότι μόλις 250 είναι αυτοί που χρειάζεται να παραμείνουν, αριθμός που είχε προβληθεί επίσημα εδώ και 3 χρόνια από το αραβο-γερμανικό μονοπώλιο, ανοίγοντας δρόμο για απολύσεις κοντά 700 ανθρώπων.

Παραπέρα, στο υπουργείο Αμυνας γίνονται σχέδια για την Αμυντική Βιομηχανία που ενώ τάχα την εξασφαλίζουν υπό «δημόσιο έλεγχο», στην πραγματικότητα τη ρίχνουν βορά στα δόντια των μεγαλοκαρχαριών, καθώς δεν αλλάζει η λειτουργία τους με «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Συγκεκριμένα, από τις πλέον αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναπτύσσεται η σκέψη οι αμυντικές βιομηχανίες να συνενωθούν σε έναν ενιαίο οργανισμό όπου θα μετέχει και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). Αντιπροσωπεία του συνάντησε την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος και διαβεβαιώνει ότι θα τους συναντά κάθε βδομάδα, παρουσία της ηγεσίας του στρατεύματος και με τήρηση πρακτικών ως ...ασφαλιστική δικλείδα διαφάνειας των μεταξύ τους συνεννοήσεων.

Για δε τη χρηματοδότηση του ενιαίου φορέα, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ σχεδιάζει την επανενεργοποίηση της ΕΤΒΑ που ουσιαστικά θα λειτουργεί για την εξασφάλιση αρχικού κεφαλαίου στους ιδιώτες, προκειμένου να χτυπούν δουλειές «φασόν», όπως είναι οι φιλοδοξίες του υπουργείου Αμυνας, που θέλει, για παράδειγμα, να καταστήσει την ΕΑΒ υποκατασκευαστή και τοπικό αντιπρόσωπο της αμερικανικής «Λόκχιντ Μάρτιν» στη ΝΑ Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ