Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αδιαπραγμάτευτο το πενθήμερο στις φαρμακαποθήκες

Παρεμβάσεις του κλαδικού Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας σε Δημοτικά Συμβούλια

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην υπονόμευση του πενθήμερου στις φαρμακαποθήκες

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην υπονόμευση του πενθήμερου στις φαρμακαποθήκες
Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και της Ομοσπονδίας του κλάδου, με αφορμή τη συζήτηση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών και το Σάββατο.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο άνοιγμα των φαρμακαποθηκών τα Σάββατα και για το 2015. Ο Λ. Καστανάκης, γγ του δήμου, προσπάθησε να παρουσιάσει σαν διαδικαστικό ζήτημα την απόφαση του δήμου, λέγοντας ότι «δεν ρυθμίζουμε τις εργασιακές σχέσεις, απλώς είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε με βάση την εξουσιοδότηση που έχει δώσει ο νομοθέτης, να ρυθμίσουμε τα ωράρια λειτουργίας με βάση τις ανάγκες και τα αιτήματα των συμμετεχόντων».

Απαντώντας, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Σοφιανός επεσήμανε ότι «με την απόφασή μας, ρυθμίζουμε εργασιακές σχέσεις γιατί ουσιαστικά, δίνουμε σε ένα κομμάτι της εργοδοσίας τη δυνατότητα να απορυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις».

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, η πρόεδρος Γιώτα Ταβουλάρη σημείωσε πως «το ωράριο για όλο τον κλάδο διαλύεται. Το επιχείρημα των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών ότι η αλλαγή στο ωράριο απαιτείται από τις αυξημένες ανάγκες των φαρμακείων, δεν ευσταθεί, γιατί μέχρι πρότινος, το καθεστώς των διημερευουσών φαρμακαποθηκών, με δύο τρεις αποθήκες ανοικτές κάθε Σάββατο, 8 π.μ. με 2 μ.μ., καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και αυτό το έχει αποδείξει η ίδια η ζωή. Και όταν τα φαρμακεία ψωνίζουν Σάββατο, μειώνουν τις αγορές τους τις προηγούμενες ημέρες».

Πρόσθεσε ότι «ως εργαζόμενοι του κλάδου, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την απελευθέρωση της λειτουργίας τα Σάββατα, τη διάλυση του ωραρίου και του οικογενειακού μας προγραμματισμού», ζητώντας παράλληλα από το Δημοτικό Συμβούλιο να διορθωθεί η απόφαση της 1/8/2014 και να επανέλθει η λειτουργία των φαρμακαποθηκών στο καθεστώς των διημερευουσών.

Επιμένουν οι φαρμακαποθήκες

Εκ μέρους των φαρμακαποθηκών, η πληρεξούσια δικηγόρος της εταιρείας «ΕΛ ΦΑΡΜ ΑΕ» μίλησε για «αδήριτη ανάγκη» να εκδοθεί απόφαση για το 2015, όπως είχε γίνει για τον προηγούμενο χρόνο, με τον ισχυρισμό ότι υπήρξε αύξηση στις θέσεις εργασίας και στον τζίρο. Εφτασε, μάλιστα, να πει πως υπάρχει σύμπνοια μεταξύ φαρμακαποθηκών και φαρμακείων για τη λειτουργία αμφοτέρων και ότι τυχόν «ανατροπή της απόφασής σας θα προκαλέσει αρκετή αναστάτωση στη ροή αυτής της συνεργασίας και κυρίως στο δημόσιο συμφέρον, στην ανάγκη δηλαδή εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού».

Σε όλα αυτά απάντησαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, που είπαν πως οι προσλήψεις είναι ελαστικής απασχόλησης. «Να έχουμε επιχειρήματα, αλλά να λέμε "δημόσιος κίνδυνος" και "δημόσιο συμφέρον" δεν κάνει. Δηλαδή, πριν από ένα χρόνο που λειτουργούσαν οι διημερεύοντες, υπήρχε θέμα; Κανένα», τόνισε ο Ν. Σοφιανός. Ο Στ. Λάμπρου πρόσθεσε ότι οι προσλήψεις που ισχυρίζονται πως κάνουν οι εταιρείες αφορούν σε ειδικότητες που είναι υποχρεωτικές εκεί που υπάρχουν πάνω από 20 άτομα και οι οποίες στηρίζονται σε ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Την Τρίτη, το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία έκαναν παρέμβαση και στη συνεδρίαση του δήμου Μοσχάτου - Ταύρου. Το θέμα συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, μετά από αίτημα φαρμακαποθήκης που δραστηριοποιείται στα όρια του Δήμου. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν κατέληξε σε απόφαση, αναμένοντας τη στάση που θα κρατήσουν άλλοι δήμοι. Από τις τοποθετήσεις όμως της δημοτικής αρχής δεν έλειψαν αναφορές στην ανάγκη να «διευκολυνθούν» οι επιχειρήσεις και η λειτουργία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ