Τρίτη 3 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Θρήνος και ερωτήματα για το θάνατο του Κ. Βελπ

Θλίψη αλλά και ερωτήματα, αφού είναι το τέταρτο περιστατικό σε διάστημα δύο μηνών και το τρίτο σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, σκόρπισε ο ξαφνικός θάνατος του Γερμανού πρώην μπασκετμπολίστα Κριστιάν Βελπ, σε ηλικία 51 ετών, από ανακοπή καρδιάς. Ο Βελπ είχε φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού για μία σεζόν, το 1996-1997, που θεωρείται η πλέον επιτυχημένη για τους «ερυθρόλευκους» που έκαναν το λεγόμενο «τρεμπλ» φθάνοντας στις κατακτήσεις του πρωταθλήματος Ευρώπης, του τίτλου στην Ελλάδα και του Κυπέλλου. Επίσης, ο Βελπ είχε σημαντική θητεία και στο NBA και στις ομάδες των Σίξερς (1987-1989), Σπερς (1989-1990) και Γουόριορς (1990). Με την Εθνική Γερμανίας αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 1993.

Επιδημία θανατηφόρων περιστατικών

Πάντως, ο θάνατος του Βελπ προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση και πολλά ερωτήματα λόγω του ότι είναι ο τρίτος θάνατος πρώην παίκτη του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ (ΝΒΑ) σε διάστημα τριών βδομάδων, μετά από αυτούς των επίσης πρώην παικτών και κοντά στην ηλικία με τον Βελπ, Τζερόμ Κέρσι (52 ετών) και Αντόνι Μέισον (48 ετών) με αιτία και πάλι τα καρδιακά προβλήματα. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι Κέρσι και Βελπ αγωνίστηκαν σε σχεδόν ίδιες σεζόν. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμιση μήνα περίπου είχε «φύγει» από τη ζωή και ένας άλλος πρώην παίκτης του ΝΒΑ με καρδιακό πρόβλημα, ο Ρόι Τάρπλεϊ (50 ετών), που είχε αγωνιστεί και στην Ελλάδα με τον Αρη, τον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή.

Απ' το... αεροδρόμιο στο γήπεδο

Πάντως, ας σημειωθεί ότι το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ θεωρείται από τις πιο επίπονες διοργανώσεις του πλανήτη, με τις ομάδες να φθάνουν τους 80 αγώνες (κανονική σεζόν), ενώ αυτές που συνεχίζουν στα πλέι οφ και τους τελικούς ξεπερνούν τους 100. Οι αγώνες σε πολλές περιπτώσεις είναι μέρα παρά μέρα για κάποια ομάδα ενώ υπάρχουν και τα πολύωρα ταξίδια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αγώνες σε διαφορετική περιφέρεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι εξαιτίας της εξαντλητικής κόπωσης των παικτών κάποια είδη αναβολικών θεωρούνται νόμιμα ενώ απαγόρευση υπάρχει για τη χρήση ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ