Τρίτη 3 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διαδηλώσεις μετά το χαρακτηρισμό της «Χαμάς» ως «τρομοκρατικής οργάνωσης»

ΚΑΪΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενταση στις σχέσεις Αιγύπτου - Παλαιστινίων προκαλεί η απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου να κατατάξει, το περασμένο Σάββατο, τη «Χαμάς» στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων με τη δικαιολογία πως «στηρίζει και χρηματοδοτεί τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο».

Η απόφαση, που πάρθηκε από το ίδιο δικαστήριο του Καΐρου που πριν από ένα μήνα είχε χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση» και την ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς», τις «Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ», προκάλεσε την Κυριακή μεγάλη διαδήλωση στην πόλη της Γάζας με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της «Χαμάς» στη Γάζα, Σάμι Αμπού Ζούχρι, έκανε λόγο για μία «απεγνωσμένη απόπειρα (της Αιγύπτου) να εξαγάγει τις αιγυπτιακές κρίσεις» και προειδοποίησε για μία «επικίνδυνη κλιμάκωση».«Η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου να συμπεριλάβει το κίνημα της "Χαμάς" στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι σοκαριστική και επικίνδυνη και στοχοθετεί τον παλαιστινιακό λαό και τις δυνάμεις της παλαιστινιακής αντίστασης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η «Χαμάς» στη Γάζα.

Παράλληλα, στελέχη της «Χαμάς», όπως ο Σαλάχ Μπαρνταγίρ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, πως έχει εξελιχθεί σε «πράκτορα των ισραηλινών συμφερόντων», τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν στην Αίγυπτο «να πληγώσει τα παιδιά μας». Αλλα στελέχη της «Χαμάς», προειδοποίησαν πως θα αντιμετωπίσουν την Αίγυπτο «όπως τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση σε άλλες αραβικές χώρες να ασκήσουν πιέσεις στο Κάιρο για ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης.

Αιφνιδιαστικές ασκήσεις από τους Ισραηλινούς

Παράλληλα με την ένταση στην Λωρίδα της Γάζας, ανέβηκε προχτές και το θερμόμετρο σε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης.Χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες και έφεδροι κλήθηκαν να συμμετάσχουν την Κυριακή αιφνιδιαστικά σε στρατιωτικές ασκήσεις με εντολή του νέου επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου ισραηλινού Στρατού, στρατηγού Γκάντι Ειζενκοτ. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ισχυρίστηκε ότι οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο τακτικών γυμνασίων, ότι οι παλαιστινιακές αρχές είχαν ειδοποιηθεί την Παρασκευή και ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για επιπρόσθετο μέτρο κλιμάκωσης της έντασης των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων μετά την προ διμήνου απόφαση των Ισραηλινών για παρακράτηση των φόρων που συλλέγουν για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ωστόσο, η οικονομική ασφυξία που επικρατεί στα Παλαιστινιακά Εδάφη δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη χειρότερη καθώς εκπρόσωποι του μοναδικού σταθμού ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσαν χτες ότι τα καύσιμα που έχει το εργοστάσιο επαρκούν για να λειτουργήσει μόνον έως το τέλος της βδομάδας, καθώς έχουν εξαντληθεί τα χρήματα επιχορήγησης που είχε δώσει το Κατάρ γι' αυτό το σκοπό. Εάν σταματήσει η λειτουργία του σταθμού, τότε οι 1.800.000 κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν θα υποφέρουν μόνον από την έλλειψη ηλεκτροδότησης αλλά και από σοβαρά προβλήματα ύδρευσης καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπηρεσιών υδροδότησης και αποχέτευσης.

Τέλος, το Ισραήλ ανακοίνωσε χτες πως έσπασε κύκλωμα Ισραηλινών και Παλαιστίνιων λαθρεμπόρων που κατάφερναν να μεταφέρουν στη Γάζα ηλεκτρονικό εξοπλισμό, σίδερο και «άλλα απαγορευμένα υλικά». Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και τρεις Εβραίοι έποικοι, ιδιοκτήτες εταιρειών που πωλούσαν τα υλικά στους Παλαιστίνιους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ