Τρίτη 3 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δολοφονία αστού πολιτικού επικριτή του Πούτιν

Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ρωσική κυβέρνηση

ΜΟΣΧΑ.--

Η εκτέλεση, την Παρασκευή το βράδυ, σε γέφυρα της Μόσχας, πολύ κοντά στο Κρεμλίνο, του Μπόρις Νεμτσόφ, αστού φιλοδυτικού πολιτικού, σφοδρού επικριτή του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, πυροδότησε νέα ένταση τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις σχέσεις με την Ουκρανία.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός δολοφονήθηκε στη μεγάλη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Μόσκοβα ενώ περπατούσε με την νεαρή Ουκρανή φίλη του, το 23χρονο μοντέλο Ανια Ντουρίσκαγια, όπου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, Ελενα Αλεξέεβα, «γύρω στις 23.15 ένα όχημα τους πλησίασε και κάποιος βγήκε και έριξε 9 πυροβολισμούς, τέσσερις από τους οποίους τον έπληξαν στην πλάτη, προκαλώντας το θάνατό του». Ο δε εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε: «Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας». Γεγονός είναι πάντως ότι η συγκεκριμένη δολοφονία εγείρει πολλά ερωτήματα, ενώ αμέσως η κυβέρνηση του Κιέβου έσπευσε να τη συνδέσει με τον ισχυρισμό ότι ο Νεμτσόφ επρόκειτο να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία «για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η Ντουρίσκαγια μάλιστα δίνοντας συνέντευξη σε κανάλι της αντιπολίτευσης εξέφρασε απορία γιατί δεν της επιτρέπουν να φύγει από τη χώρα, ενώ η μητέρα της ζήτησε διαμεσολάβηση της ουκρανικής κυβέρνησης γιατί, όπως δήλωσε, φοβάται ότι «θα ενοχοποιηθεί από τις ρωσικές αρχές η κόρη της».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο 55χρονος Νεμτσόφ είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν επί ενάμιση χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με το κόμμα «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων», και μετέπειτα με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα Ελευθερίας του Λαού, που είναι εκτός Βουλής, με μεγάλη στήριξη από τη Δύση, ασκούσε κριτική στον Πούτιν «για αυταρχισμό και έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας».

Αμεση ήταν η καταδίκη της δολοφονίας από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες και οργανισμούς, που ζήτησαν να υπάρξει «αντικειμενική και διαφανής διερεύνηση». Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι, με οδηγίες του υπουργού Ν. Κοτζιά, η πρέσβης Δ. Κουμανάκου θα κατέθετε λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας μαζί με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Μέσα στη Ρωσία τη δολοφονία καταδίκασαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πρωτεργάτης στη διάλυσή της και την ανατροπή του σοσιαλισμού, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν». Πιο επικριτικός ήταν ο αντιπολιτευόμενος αστός πολιτικός, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ, που σημείωσε: «Στην ατμόσφαιρα μίσους και βίας του Πούτιν, στο εξωτερικό και μέσα στη Ρωσία, η αιματοχυσία είναι η προϋπόθεση για να επιδείξεις αφοσίωση ότι είσαι με την ομάδα». Επίσης, το Σαββατοκύριακο μερικές χιλιάδες οπαδοί του Νεμτσόφ διαδήλωσαν στη Μόσχα χαρακτηρίζοντάς τον «ήρωα που αγωνίστηκε για μια ελεύθερη Ρωσία». Μια Ρωσία βέβαια καπιταλιστική, όπως την υπερασπίζονται το σημερινό καθεστώς και όλα τα «ναυάγια» της αντεπανάστασης που έφεραν το διχασμό, τη φτώχεια και τη δυστυχία στους λαούς της ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ