Τετάρτη 4 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο Ποσειδώνιο Θεσσαλονίκης

Επιχειρηματική διαχείριση τμήματος του παραλιακού μετώπου

Την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης να μην προσφύγει κατά της απόφασης της πρώην υπουργού Τουρισμού, για την παραχώρηση τμήματος του παραλιακού μετώπου στο Ναυτικό Ομιλο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΝΟΑΘ), ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Επιβεβαίωσε έτσι την εκτίμηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ότι η διοίκηση Μπουτάρη δεν έχει σκοπό να διεκδικήσει την απόδοση και αξιοποίηση του χώρου αυτού, όπως και όλων των δημοσίων εκτάσεων, για τις ανάγκες του λαού της Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι η πρώην υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ανοίγοντας το δρόμο για την επιχειρηματική αξιοποίηση της περιοχής, με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 31/12/14, ενέκρινε τη χωροθέτηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών στη θέση Ποσειδώνιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, με φορέα διαχείρισης το ΝΟΑΘ, στον οποίο παραχωρείται η εκμετάλλευση για 33 χρόνια, έναντι ανταλλάγματος της χρήσης και εκμετάλλευσης της θαλάσσιας (35.185 τ.μ.) και χερσαίας ζώνης (8.004 τ.μ.) του χωροθετούμενου καταφυγίου τουριστικών σκαφών, με δυνατότητα ελλιμενισμού 100 σκαφών. Προβλέπεται η κατασκευή σειράς λιμενικών εγκαταστάσεων (μώλος, κυματοθραύστης, αγκυροβόλι κλπ), καθώς επίσης υπόστεγο για τη φύλαξη των σκαφών όπως και αποδυτήρια (σε έκταση 250 τ.μ.). Ο προϋπολογισμός για το σύνολο του έργου ανέρχεται στα 4.000.000 ευρώ.

Βάζουν τέρμα στη δυνατότητα αξιοποίησης ως ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου

Η συγκεκριμένη έκταση στο Ποσειδώνιο είναι σε κομβικό σημείο για την ενιαία αντιμετώπιση και τη συνέχεια που θα πρέπει να χαρακτηρίζει την αξιοποίηση ως ελεύθερου, κοινόχρηστου, δημόσιου χώρου της παραλιακής ζώνης των Δήμων Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Εμπίπτει σε κοινόχρηστη ζώνη αιγιαλού, σε κοινόχρηστη ζώνη παραλίας και σε ζώνη παλαιού αιγιαλού που είναι καταγραμμένη ως δημόσιο κτήμα και έχει παραχωρηθεί ως τμήμα μεγαλύτερης έκτασης εμβαδού 41.500 τ.μ. στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Επίσης, ο χώρος υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου εμπίπτει κατά τμήμα του στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Κόλπου της Θεσσαλονίκης.

Στη σκανδαλώδη αυτή Υπουργική Απόφαση αντιδρούν κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς της Θεσσαλονίκης (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κ.ά.), καθώς η εκμετάλλευση τμήματος της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης δημιουργεί τετελεσμένα.

Πάνω σε αυτά τα τετελεσμένα ήρθε να πατήσει η διοίκηση Μπουτάρη. Ετσι, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι βούληση της διοίκησής του είναι να δημιουργηθεί δίκτυο μαρίνων, μεταξύ των οποίων και στο Ποσειδώνιο. Μάλιστα, παρουσίασε τη σχετική μελέτη, την οποία έχει εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και το υπουργείο Τουρισμού και προβλέπει 4 πιθανές περιοχές για τη δημιουργία του δικτύου μαρίνων: Ποσειδώνιο, 1ος Προβλήτας ΟΛΘ, Κήποι Νέας Παραλίας και θέση Ομίλων Φίλων Θαλάσσης και Ιστιοπλοϊκού - Σαλαμίνα.

Αυτή η απόφαση καταψηφίστηκε μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «με δεδομένο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η αναθεώρηση του ΓΠΣ, η απόφαση αυτή δημιουργεί τετελεσμένα και ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίηση, με αυτήν ή άλλη μορφή, κάθε φιλέτου του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης».

Καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης να σταθεί απέναντι σε κάθε σχέδιο παραπέρα υποβάθμισης της ζωής του, παραπέρα αποστέρησής του από χώρους και υποδομές που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του σε αθλητισμό, ψυχαγωγία και εκπαίδευση. Να προασπίσει τη συγκεκριμένη έκταση στο Ποσειδώνιο ως δημόσιο, ελεύθερο και κοινόχρηστο χώρο.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Το θέμα αναδεικνύουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ρωτούν σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Την άμεση ακύρωση της με αριθμό 27195/24.12.2014 Υπουργικής Απόφασης της πρώην υπουργού Τουρισμού, με την οποία παραχωρείται δημόσια γη σε ιδιώτη.

Να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη έκταση, στο πλαίσιο αναβάθμισης της παραλιακής ζώνης της Θεσσαλονίκης, ως ελεύθερος, κοινόχρηστος και δημόσιος χώρος, ικανοποιώντας τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ