Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Διαβούλευση» για επιτάχυνση της διείσδυσης στα νότια και ανατολικά

«Διαβούλευση» σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) ξεκινούν στην ΕΕ, για την παραπέρα και ταχύτερη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις χώρες νότια και ανατολικά της. Τις σχετικές ανακοινώσεις έκαναν η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Γ. Χαν.

Η ΕΠΓ της ΕΕ αντανακλά την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που διαγκωνίζονται στην ευρύτερη περιοχή για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν. Αντικείμενο των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων, που συσσωρεύουν νέα δεινά για τους εργαζόμενους, τόσο στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όσο και στις γειτονικές χώρες, είναι η εκμετάλλευση των λαών, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η γεωστρατηγική επιρροή.

Το πρώτο τμήμα της ΕΠΓ αποτέλεσε το Νότιο σκέλος, που σχεδιάστηκε το 2003 και καλύπτει Αλγερία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Τυνησία. Το 2009 η ΕΕ συγκρότησε και την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», όχημα για διείσδυση της ΕΕ σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία. Διείσδυση που σχεδιάζεται σε βάρος των ανάλογων σχεδίων που εκπονούν τα ρωσικά μονοπώλια.

«Ζωτικά συμφέροντα» και «ειδική επανεξέταση» στο φόντο των εντεινόμενων ανταγωνισμών

Η τελευταία επανεξέταση της ΕΠΓ πραγματοποιήθηκε το 2011. «Δεδομένων των σημαντικών εξελίξεων στις γειτονικές χώρες έκτοτε, είναι πλέον απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ριζική επανεξέταση των αρχών στις οποίες βασίζεται η πολιτική, καθώς και του πεδίου εφαρμογής της και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούνται τα εργαλεία της», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, στο φόντο και των εξελίξεων γύρω από το Ουκρανικό.

«Η ΕΕ έχει ζωτικό συμφέρον να οικοδομήσει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τους γείτονές της. Πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή έχουν αυξήσει τις προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε: Από τις οικονομικές πιέσεις έως την παράτυπη μετανάστευση και τις απειλές για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε ισχυρή πολιτική ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε χτες η Φ. Μογκερίνι, σκιαγραφώντας τη φούρια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να εδραιωθούν στις εν λόγω ζώνες, αναπτύσσοντας ακόμα και στρατιωτική δράση (βλ. «εργαλεία» και «ισχυρή πολιτική») με πρόσχημα μια σειρά από ζητήματα (π.χ. τρομοκρατίας και «ασφάλειας»), εν μέσω οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Επισήμως, στόχος της ΕΕ είναι «να πραγματοποιηθεί η ευρύτερη δυνατή διαβούλευση, τόσο με εταίρους στις γειτονικές χώρες, όσο και με ενδιαφερόμενους φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ, έως το τέλος Ιουνίου. Μετά από αυτήν τη διαβούλευση, θα ακολουθήσει ανακοίνωση, το φθινόπωρο, που θα περιλαμβάνει προτάσεις για τη μελλοντική πορεία της ΕΠΓ (...) Εχουν ήδη προσδιοριστεί πέντε τομείς στους οποίους και οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα: Εμπόριο και οικονομική ανάπτυξη, συνδεσιμότητα, ασφάλεια, διακυβέρνηση, μετανάστευση και κινητικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ