Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Οξυνση «κόντρας» με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αλλη μια ένδειξη της «κόντρας» ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, λόγω ιδιαίτερων συμφερόντων στην ευρεία Μέση Ανατολή, καταγράφτηκε με την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο αμερικανικό κογκρέσο προχτές, όπου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης σε σχέση με τις συνεχιζόμενες διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχολίασε πως η ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο «δεν πρόσφερε τίποτε καινούριο», αφού ο Ισραηλινός ηγέτης δεν αντέτεινε «καμία εφικτή εναλλακτική πρόταση» απέναντι στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Το κεντρικό ερώτημα είναι: πώς μπορούμε να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο; Δεν εστιάζω στην πολιτικοποίηση του ζητήματος, στο θέατρο», είπε δηκτικά ο Ομπάμα, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να εγκρίνει συμφωνία που αφήνει περιθώρια στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Κάλεσε, τέλος, το κογκρέσο να περιμένει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και να μην αποτιμήσει τη συμφωνία προτού καν αυτή επιτευχθεί.

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακόνελ διεμήνυσε ότι η Γερουσία κινείται στην κατεύθυνση της συζήτησης νομοσχεδίου που θα υποχρεώνει τον Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του κογκρέσου αναφορικά με την όποια συμφωνία κάνει με το Ιράν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επιστρέφοντας χτες το Τελ Αβίβ προσπάθησε να αποκρούσει τις δηλώσεις Ομπάμα, σχολιάζοντας ότι κατέθεσε τάχα «μία πρακτική εναλλακτική πρόταση που θα παρατείνει για χρόνια το διάστημα που θα χρειαστεί το Ιράν, για να φτιάξει πυρηνικό όπλο αν αποφασίσει να παραβιάσει τη συμφωνία μέσω της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων». Στην ουσία, ωστόσο, ο Νετανιάχου, δεν κατέθεσε καμία πρόταση, αφού επί της ουσίας πρότεινε πλήρη τερματισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που αφορά στην παραγωγή Ενέργειας.

Η ομιλία Νετανιάχου προκάλεσε χτες και την αντίδραση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μαρτζίεχ Αφκχαμ, που την παρομοίασε με «απατηλό θεατρικό έργο... γεμάτο από τα επανειλημμένα και αρρωστημένα ψέματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού».

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αναχώρησε χτες από το Μοντρέ της Ελβετίας για το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, τον οποίο θα ενημερώσει μεταξύ άλλων και θα προσπαθήσει να καθησυχάσει για την πορεία των έως τώρα διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Ο Κέρι αναμένεται να συναντήσει στο Ριάντ ξεχωριστά, για τον ίδιο λόγο, και τους ομολόγους του από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που συγκροτούν Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σ. Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οσο για τον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης αξιωματούχων της λεγόμενης Ομάδα των 5+1 (δηλαδή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας) προγραμματίστηκε να γίνει το Σάββατο στην Ελβετία, ενώ η επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ - Ιράν στις 15 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ