Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τάξη στο ... «χάος» της Δήλου

Μία διαδρομή δύο χιλιομέτρων, που θα αναδεικνύει τον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, προσφέροντας στους επισκέπτες μια, όσο το δυνατόν, πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μνημείων, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στο σημερινό, άναρχο τρόπο επίσκεψης, ενέκρινε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Η διαδρομή προβλέπει τέσσερις στάσεις σε πανοραμικά σημεία, με ενημερωτικό υλικό, ενώ θα υπάρχουν ακόμη δύο παραλλαγές από αντίθετες κατευθύνσεις, με το μουσείο να βρίσκεται στη μέση της κάθε διαδρομής. Μία ακόμη παραλλαγή θα οδηγεί κατευθείαν στο μουσείο από το λιμάνι.

Το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2003, διότι, παράλληλα με τη διαμόρφωση της διαδρομής (η οποία θα ακολουθεί τον αρχαίο δρόμο), θα γίνονται και μικρής κλίμακας αναστηλωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται... δηλαδή «σε κάθε μέτρο», όπως ειπώθηκε. Γι' αυτό προβλέπεται και η πρόσληψη αρχιτέκτονα μόνο για το συγκεκριμένο έργο, αν, βέβαια, βρεθεί άνθρωπος να δουλέψει στη Δήλο. Κι αυτό γιατί στο νησί δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης για το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στο κόψιμο των χόρτων. Για τη χωροθέτηση αυτών των υποδομών, το ΚΑΣ θα διενεργήσει αυτοψία στο νησί, ενώ στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε και η χωροθέτηση δύο μονάδων αφαλάτωσης νερού. Η αναγκαστική χρήση θαλασσινού νερού προκάλεσε ήδη οξειδώσεις στο μπετόν των αναστηλώσεων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα μνημεία να κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Ωστόσο, πρόβλημα καταρρεύσεων υπάρχει και σε άλλα μνημεία του νησιού, ενώ, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές μελέτες για τη Δήλο, παρά τη σημαντικότητά της. Η γγ του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, αιτιολόγησε αυτή την κατάσταση με τη «μη εκμετάλλευση» των προηγούμενων χρηματοδοτικών «πακέτων» για το νησί, λόγω της «μη ωριμότητας» των τότε μελετών. Πρόσθεσε δε ότι το Γ` ΚΠΣ προβλέπει ένα «ικανοποιητικό ποσό» για τη Δήλο και πως τέσσερα υποέργα έχουν πάρει ήδη εγκρίσεις και είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Πάντως, στο συμβούλιο, εκφράστηκε η γνώμη πως ένας αρχαιολογικός χώρος όπως αυτός της Δήλου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με «ημερομηνία λήξης», που επιβάλλουν τα διάφορα «πακέτα» και με τον «πέλεκυ» της απορροφητικότητας των πιστώσεων να «κρέμεται» πάνω από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ