Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Επιτόκια κάτω του 5% αλλά για τον 1ο χρόνο

Με «δανεικά κόλλυβα» διαφημίζουν και επιδοτούμενα από το κράτος στεγαστικά δάνεια

Τη γνωστή «σοφή» ρήση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», θυμίζει η διαφημιστική καμπάνια τραπεζών που προπαγανδίζουν τη μείωση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια, αλλά μόνο για το πρώτο χρόνο. Η μείωση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια των τραπεζών, να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Εκτός από τις παγίδες που κρύβουν τα δάνεια «χαμηλού επιτοκίου για τον πρώτο χρόνο», στην ουσία αποτελούν και ανοιχτό εμπαιγμό. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι το «κέρδος» για τους δανειολήπτες δεν ξεπερνά τις 400 δρχ. το μήνα σε κάθε εκατομμύριο δανείου, ενώ από το δεύτερο έτος οι δανειολήπτες θα κληθούν να πληρώσουν το όποιο επιτόκιο αποφασίσουν οι τράπεζες ή που θα διαμορφωθεί τότε στη χρηματαγορά.

Να σημειωθεί πως οι τράπεζες συνηθίζουν να κινούνται σε συντεταγμένη πορεία. Θεωρείται βέβαιο ότι σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες και οι άλλες τράπεζες, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην κίνηση που θα κάνει η «Εθνική». Ταυτόχρονα, με «δανεικά κόλλυβα» προσφέρονται και επιδοτούμενα από το κράτος στεγαστικά δάνεια. Το δικαίωμα αυτό απέκτησαν πλέον όλες οι τράπεζες μετά τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Ο διαγκωνισμός των τραπεζών στη στεγαστική πίστη δεν είναι άσχετος και με τις «αναδουλιές» που παρατηρούνται φέτος στο χρηματιστήριο και στη χρηματαγορά. Ο όγκος των κεφαλαίων και των κερδών που έχει συσσωρευτεί, από τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να βρει κάποια ασφαλή διέξοδο, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο για τις ίδιες. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι όποιες προσφορές και οι διαφημιστικές καμπάνιες που τις συνοδεύουν εστιάζονται στα στεγαστικά δάνεια.

Χτες, η τράπεζα Eurobank - Ergasias του ομίλου Λάτση ανακοίνωσε ότι χορηγεί στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο σταθερό 4,75% για τον πρώτο χρόνο και το οποίο από τη δεύτερο χρόνο και μετά μετατρέπεται σε κυμαινόμενο επιτόκιο μηνιαίας μεταβολής. Με άλλα λόγια, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που θα καταβάλλονται στη συνέχεια θα καθορίζονται σε μηνιαία βάση και με βάση τις εξελίξεις στο τζόγο της χρηματαγοράς. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όπως και οι άλλες τράπεζες, άφησε αμετάβλητα τα λοιπά επιτόκια στεγαστικών δανείων, κυμαινόμενων και σταθερών.

Παράλληλα, η Eurobank - Ergasias ανακοίνωσε την έναρξη χορήγησης επιδοτούμενων από το κράτος στεγαστικών δανείων, με τα εξής επιτόκια:

  • 3,75% για τον άγαμο και έγγαμο
  • 3,25% για τους έγγαμους με ένα παιδί
  • 3,00%, με 2 παιδιά
  • 2,75% με 3 και πάνω παιδιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ