Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δίκτυα διάσωσης μνημείων

Τοιχογραφία σε κιβωτιόσχημο τάφο που βρέθηκε στην Πέλλα
Τοιχογραφία σε κιβωτιόσχημο τάφο που βρέθηκε στην Πέλλα
Δίκτυο Κέντρων Συντήρησης Αρχαιοτήτων ιδρύεται στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο τη δημιουργία νέων ή τον σύγχρονο εξοπλισμό υπαρχόντων εργαστηρίων συντήρησης, που να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των αρχαιολογικών αντικειμένων και των έργων τέχνης. Ανάλογα δίκτυα λειτουργούν εδώ και 50 χρόνια σε διάφορες χώρες.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου, όπως παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το δίκτυο θα δώσει τη δυνατότητα της πρωτογενούς, περιφερειακής έρευνας, θα εξοικονομήσει πόρους, θα κατανείμει ορθολογικά το ανθρώπινο δυναμικό, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κέντρων του δικτύου και του Τμήματος Συντηρητών του ΤΕΙ Αθήνας, στοιχείο που θα αναδείξει και την εκπαιδευτική διάσταση του εγχειρήματος.

Η κεντρική μονάδα του δικτύου θα βρίσκεται στην έδρα της Διεύθυνσης Συντήρησης στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα κέντρα κατανέμονται στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Κρήτη, την Ολυμπία και την Πάτρα, ενώ θα υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη για το Νότιο Αιγαίο. Παρά τις εντυπωσιακές λίστες τεχνικού εξοπλισμού των εργαστηρίων που παρουσιάστηκαν στο ΚΑΣ, εκκρεμεί πάντα το ζήτημα του προσωπικού που θα τα στελεχώσει. Είναι χαρακτηριστικό πως οι μελέτες του δικτύου φτιάχτηκαν από ωρομίσθιους και σπουδαστές, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα μονιμοποίησης του έμπειρου προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Εξάλλου, το ΚΑΣ ενέκρινε και την ίδρυση του Δικτύου Μακεδονικών Τάφων και Ελληνιστικών Ταφικών Μνημείων, πρόγραμμα που επεξεργάστηκαν οι Διευθύνσεις Αναστήλωσης, Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Συντήρησης του ΥΠΠΟ. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία και ανάδειξη σημαντικών μνημείων σε όλη την Ελλάδα (τα οποία προτάθηκαν από τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων), στα περισσότερα από τα οποία το μόνο που έγινε από την εποχή της αποκάλυψής τους είναι σωστικές επεμβάσεις, ενίοτε υποτυπώδεις. Αλλα από αυτά έχουν αφεθεί τελείως στην τύχη τους, ενώ σε ελάχιστα έχουν γίνει κάποιες επεμβάσεις προστασίας και ανάδειξης, ανολοκλήρωτες κι αυτές. Το πρόγραμμα αφορά σε 52 μνημεία, με πάνω από τα μισά να βρίσκονται στη Μακεδονία. Το πρόγραμμα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2004, ενώ η «φιλοσοφία» του είναι ο σεβασμός στην ταφική τους χρήση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ