Κυριακή 17 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
Θεσμοθετείται η υπεροχή του αμερικανικού νόμου στην Ελλάδα

Με την καθιέρωση της γενικευμένης ετεροδικίας για τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλώνεται πλήρως η ελληνική έννομη τάξη υπέρ του «Δικαίου» της PAX AMERIKANA

Ενα παραπέρα βήμα στην επιβολή του «Δικαίου» της PAX AMERIKANA στο εσωτερικό της χώρας μας, αποτελεί η «Συνολική Τεχνική Συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ», που υπέγραψαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογό του. Προς το παρόν, τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα για το περιεχόμενό της, ωστόσο, το πνεύμα που τη διέπει έχει γίνει σαφές μέσα από τις δηλώσεις, τόσο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, από την πλευρά του οποίοι έγιναν οι διετείς «διαπραγματεύσεις» με την αμερικανική πλευρά, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος έβαλε και την υπογραφή στο τελικό κείμενο. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει στη Βουλή Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός τι υπογράφεται από την κυβέρνηση για λογαριασμό του.

Και οι δύο υπουργοί, σε μια φανερή προσπάθεια να παρουσιάσουν το μαύρο ως άσπρο, αποσιώπησαν την ουσία της συμφωνίας που εντοπίζεται στο θέμα της γενικευμένης ετεροδικίας και έφθασαν μάλιστα στο σημείο να δηλώνουν ικανοποιημένοι επειδή στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής προβλέπεται η... αμοιβαιότητα. Πρόκειται για την αμοιβαιότητα που προβλέπεται σε κάθε είδους «λεόντειο συμφωνία» που διέπεται από το πνεύμα επιβολής του επικυρίαρχου. Σαν να επρόκειτο δηλαδή, η Ελλάδα να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ ή ελληνικά στρατεύματα να διέλθουν από τις Ηνωμένες Πολιτείας για να επιβάλουν την τάξη στον Καναδά, στο Μεξικό και όπου αλλού στην αμερικανική ήπειρο!

Η συμφωνία αυτή, σύμφωνα με όσα είπαν οι υπουργοί στις δηλώσεις τους, αλλά και όπως προκύπτει από διάφορες πληροφορίες, δεν αφορά απλώ και μόνο το καθεστώς που θα διέπει τους Αμερικανούς οι οποίοι υπηρετούν στην Ελλάδα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως βάσεις και ΝΑΤΟϊκά στρατηγεία, αλλά θεσμοθετεί γενικότερα, μέσω της ευρείας ετεροδικίας που καθιερώνει, την υπεροχή του αμερικανικού νόμου επί του ελληνικού εδάφους. Ετσι, για οποιαδήποτε παράνομη πράξη διαπράξει Αμερικάνος πολίτης που φοράει την προβιά της κρατικής αποστολής - εξαιρούνται δηλαδή οι τουρίστες - εντός της ελληνικής επικράτειας, δε θα ελέγχεται ούτε θα διώκεται με βάση τον ελληνικό νόμο, αλλά θα υπάγεται κατευθείαν στον αμερικανικό νόμο.

Και βέβαια, αυτό το καθεστώς δεν το επιζητούσαν οι Αμερικανοί απλώς και μόνο για να μένουν ατιμώρητοι οι πεζοναύτες που μεθάνε και τα σπάνε ή όσοι προκαλούν τροχαία ακόμα και θανατηφόρα, αν και αυτά έχουν τη σημασία τους και κυρίως συμβολική, καθώς δεν αρκούνται μόνο στην επιβολή αυτού του καθεστώτος, αλλά θέλουν και να το δείχνουν. Δεν τους αρκεί η υποτέλεια των κυβερνώντων, επιζητούν με μια έννοια και την καθυπόταξη του λαού. Ομως το ενδιαφέρον των Αμερικανών εντοπίζεται κυρίως στο να μπορούν, χωρίς εμπόδια που τυχόν θα τους έθετε ο νόμος και το ελληνικό Δίκαιο, να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους, τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με ορμητήριο την Ελλάδα, όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Θέλουν μια χώρα όπου θα κινούνται ωσάν να πρόκειται για αμερικανικό έδαφος και ταυτόχρονα να μπορούν να διευσδύσουν, με εξασφαλισμένη την ετεροδικία τους και στον εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού της Ελλάδας. Υπό την έννοια αυτή η εν λόγω «τεχνική συμφωνία» που καθιερώνει τη γενικευμένη ετεροδικία, αποτελεί συμπλήρωμα στον «τρομονόμο» της κυβέρνησης, είναι ένα εργαλείο με το οποίο ανενόχλητοι θα μπορούν πλέον να αλώσουν και την εσωτερική έννομη τάξη, μετά την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων στις διεθνείς σχέσεις.

Αποκαλυπτική ως προς αυτά είναι η σχετική δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, που μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη είπε: «Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, μας δόθηκε η δυνατότητα να συμφωνήσουμε για την τελική διαμόρφωση της συμφωνίας CTA μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, για το νομικό καθεστώς των στρατιωτικών και των πολιτικών στελεχών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είτε στο πλαίσιο της παρουσίας τους για στρατιωτικούς σκοπούς στις αμερικανικές βάσεις, είτε σε οποιαδήποτε άλλη στρατιωτική και πολιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή ισχύει παράλληλα με τη συμφωνία που ισχύει για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, η οποία είναι γνωστή ως SOFA. Ετσι ώστε στην Ελλάδα, θα έχουμε, όπως και σε άλλες χώρες, παράλληλα, συμπληρωματικά, σε ισχύ αυτές τις δύο συμφωνίες».


Kυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ