Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ - ΡΟΔΟΠΗ
Κάτοικοι και παραγωγή στο έλεος της αντιλαϊκής πολιτικής

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην περιοχή

Μια απέραντη λίμνη έγινε ο κάμπος με την παραγωγή θαμμένη κάτω από χιλιάδες τόνους νερού
Μια απέραντη λίμνη έγινε ο κάμπος με την παραγωγή θαμμένη κάτω από χιλιάδες τόνους νερού
Τις νέες πληγές που άφησε η ισχυρή βροχόπτωση και η αντίστοιχα δυνατή χιονόπτωση μετρούν οι κάτοικοι της Ξάνθης και της Ροδόπης. Από την περασμένη Παρασκευή βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ακόμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χιλιάδες άνθρωποι αποκλείστηκαν από τα χιόνια στα δεκάδες ορεινά χωριά των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, χωρίς ρεύμα και νερό. Υπήρξαν περιπτώσεις που έπρεπε να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, για να μεταφερθούν μικρά παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι για αιμοκάθαρση. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν για 3η και σε άλλες περιοχές 4η συνεχόμενη φορά. Δεκάδες σπίτια και μικρές επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές, ενώ και οι κτηνοτρόφοι μετρούν νέες απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο.

Χτες, αντιπροσωπεία των ΚΟ Ξάνθης και Ροδόπης του ΚΚΕ, μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή, περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές. Συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και τους δημάρχους Μύκης και Τοπείρου της ΠΕ Ξάνθης. Μίλησαν με τους κατοίκους στο Λοφάρια και τα Αμάραντα, που μετά από πολλά χρόνια πείρας, αναγνωρίζουν ότι για τις καταστροφές που έγιναν δεν φταίει μόνο ο κακός καιρός, αλλά η συνειδητή απουσία έργων. Ζήτησαν να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, άμεση καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών και σχεδιασμό των αναγκαίων έργων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Από τις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια της περιοδείας
Από τις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια της περιοδείας
Από τις συναντήσεις, αναδείχτηκε ότι οι υπηρεσίες των Δήμων, των αντιπεριφερειών, της Περιφέρειας, είναι αποδεκατισμένες από προσωπικό και μηχανήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσες και επείγουσες ανάγκες και να αναγκάζονται να μισθώνουν ιδιώτες, ή να κινητοποιούν το στρατό. Π.χ., ο Δήμος Τοπείρου δεν έχει τεχνική υπηρεσία και τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε με προγραμματική σύμβαση με το Σύνδεσμο Απορριμμάτων.

Ο ορεινός Δήμος Μύκης με 60 οικισμούς, 15.570 κατοίκους και ένα δίκτυο δρόμων 800 χιλιομέτρων, έχει προσωπικό 35 εργαζόμενους ενώ θα έπρεπε να απασχολεί τουλάχιστον 70. Διαθέτει 3 μηχανήματα (γκρέιντερ, κ.λπ.) και μόλις 1 χειριστή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Στο Δήμο Μύκης, τα προβλήματα εξαιτίας του χιονιού, που ξεπέρασε το 1,5 μέτρο, αποκλείστηκαν δεκάδες χωριά. Τα κυριότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στις 4 από τις 6 Δημοτικές Ενότητες (Μύκης, Κοτύλης, Σατρών και Θερμών). Μέχρι και χτες, παρέμεναν αποκλεισμένοι και χωρίς ρεύμα οι οικισμοί Κίδαρος και Διάσπαρτο. Μάλιστα στο Διάσπαρτο με τη βοήθεια της ΕΜΑΚ διανεμήθηκαν τρόφιμα για τους 40 ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στο χωριό.

Τα χωριά Κένταυρος και Γλαύκη παρέμεναν χωρίς νερό καθώς λόγω των προβλημάτων ηλεκτροδότησης δεν δούλεψαν τα αντλιοστάσια. Αδύνατη ήταν η πρόσβαση στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τα ζώα από το κρύο και την ασιτία.

Για τη διάνοιξη των δρόμων κινητοποιήθηκαν όσα μέσα υπήρχαν διαθέσιμα και ο Στρατός. Κινητοποιήθηκαν υλοτόμοι για να κόψουν και να απομακρύνουν τα δένδρα που έσπασαν από το βάρος του χιονιού και έπεσαν πάνω σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ (καλώδια, κολόνες) για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΗ και να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στους ορεινούς οικισμούς της Ροδόπης όπου είχαν αποκλειστεί όλοι οι οικισμοί των ΔΕ Κέχρου και Οργάνης και άλλα χωριά του Δήμου Αρριανών. Και η Αντιπεριφέρεια διαθέτει μόλις 1 χειριστή μηχανημάτων. Χτες αποκαταστάθηκε η πρόσβαση και η κυκλοφορία, με εξαίρεση το δρόμο προς το Δέρειο.

Οι ζημιές που θα καταγραφούν στο ζωικό κεφάλαιο θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν στην περιοχή, εξαιτίας της αρρώστιας της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού. Από τη ζωονόσο της ευλογιάς έχουν θανατωθεί 6.117 ζώα και από καταρροϊκό πυρετό 3.725 ζώα.

Στον Κάμπο, στους Δήμους Μαρώνειας - Σαπών και Αρριανών - Φιλλύρας στη Ροδόπη και στο Δήμο Τοπείρου στην Ξάνθη, οι πλημμύρες έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα σε όποια ελπίδα είχε απομείνει στους αγρότες ότι θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν τη γη τους. Ηδη υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργημένων εκτάσεων με ασυγκόμιστα βαμβάκια, σιτηρά, ηλίανθους, μπάμιες, κ.ά. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, τόσο στους Δήμους Μαρώνειας - Σαπών και Αρριανών - Φυλήρας στη Ροδόπη όσο και στο Δήμο Τοπείρου στην Ξάνθη.

Στα Αμάραντα Ροδόπης, ο Τζαμίλ μάς είπε: «καλλιέργησα 150 στρέμματα βαμβάκια και δεν πήρα ούτε ένα κιλό ενώ πλήρωσα για καλλιεργητικά έξοδα 15.000 ευρώ. Αν δεν υποχωρήσουν τα νερά από τα χωράφια δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε φέτος. Ποιος θα αποζημιώσει εμένα και τους άλλους αγρότες της περιοχής;». Στο μεταξύ, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση από τις 2 προηγούμενες πλημμύρες.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στην περιοχή μετά τα έργα που έγιναν στις γέφυρες του σιδηροδρομικού δικτύου (τις έκλεισαν και άφησαν ανοιχτές μικρές διατομές) αλλά και την κατασκευή της Εγνατίας Οδού που δε συνοδεύθηκε με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά περιβαλλοντικά έργα.

Επιπλέον, οι κάτοικοι του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών καταγγέλλουν ότι η κοίτη του ποταμού Λίσσου στη Ροδόπη έχει να καθαριστεί 40 χρόνια, με αποτέλεσμα τα νερά που κατέβασαν οι χείμαρροι να μη συγκρατηθούν, να σπάσουν τα αναχώματα και να πλημμυρίσουν τα χωράφια.

Στο Δήμο Τοπείρου, τα κανάλια που λειτουργούν ως αποστραγγιστικά αλλά και αρδευτικά ταυτόχρονα, έχουν να καθαριστούν περίπου μια 20ετία με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να συγκρατήσουν τους υδάτινους όγκους. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στο Δασοχώρι και το Εράσμιο, ενώ επιπλέον και η οδοποιία έχει υποστεί καταστροφές.

Το ΚΚΕ

Ο Σάκης Βαρδαλής μιλώντας σε φορείς και κατοίκους μεταξύ άλλων σημείωσε ότι:

«Το ΚΚΕ θα αναδείξει με κάθε τρόπο, μέσα κι έξω από τη Βουλή, και θα διεκδικήσει άμεσα λύσεις για τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πλημμύρες και τις χιονοπτώσεις, στις περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης. Θα σταθεί δίπλα στο λαό, στον αγώνα του, για την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση για το 100% της ζημιάς που έχει προκληθεί σε καλλιέργειες, αγροτοκτηνοτροφικές υποδομές, σε ζωικό κεφάλαιο, σε σπίτια και επιχειρήσεις, στην οδοποιία, κ.α. Στον αγώνα του λαού για τη διεκδίκηση υλοποίησης μιας σειράς αντιπλημμυρικών έργων που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, την ενίσχυση των υπηρεσιών με το αναγκαίο προσωπικό και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό (μηχανήματα, κ.λπ.).

(...) Η λύση των άμεσων προβλημάτων μπορεί να έρθει μόνο από τον αγώνα του λαού, αλλά κυρίως από τον σωστό του προσανατολισμό, ενάντια στην αιτία που δημιουργεί και οξύνει και αυτά τα προβλήματα. Η πάλη για τη λύση των άμεσων προβλημάτων πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ