Πέμπτη 12 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ποιητικός διαγωνισμός από το περιοδικό «Φωνή Λογοτεχνών»

Το περιοδικό «Φωνή Λογοτεχνών», έκδοση της «Αγωνιστικής Παράταξης Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενοι», ανακοίνωσε την προκήρυξη ποιητικού διαγωνισμού για νέους έως 35 ετών, με θέμα την Ειρήνη.

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» συζήτησε με τον επικεφαλής της «Αγωνιστικής Παράταξης Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενοι», τον λογοτέχνη Γιάννη Παπαοικονόμου, γι' αυτήν την πρωτοβουλία.

Η ιδέα για το διαγωνισμό ανήκει στον λογοτέχνη Φίλιππο Μαυρογιώργη, παλαίμαχο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, σπουδαίο λογοτέχνη και πρώην γενικό γραμματέα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, για πολλά χρόνια δραστηριοποιημένο στο κίνημα της Ειρήνης. Ετσι κι αλλιώς, όπως μας είπε ο Δ. Παπαοικονόμου «η "Αγωνιστική Παράταξη Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενοι" κατά μία έννοια είναι "υποχρεωμένη", ένα ακόμα καθήκον που έχει, είναι να ανοίξει πλατιά στην κοινωνία τη λογοτεχνία ως κοινωνικό αγαθό κι όχι ως εμπόρευμα που το θέλουν οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι. Οσο για το περιοδικό "Φωνή Λογοτεχνών", που προκηρύσσει και το διαγωνισμό, κυκλοφορεί κάθε 3 μήνες δωρεάν και αποτελεί έναν ακόμη τρόπο παρέμβασης. Αποτελεί βήμα έκφρασης των ανησυχιών των δημιουργών».

Οταν τον ρωτήσαμε γιατί τώρα διαγωνισμός ποίησης και γιατί σε νέους μάς είπε τα εξής: «Η συμμετοχή νέων ηλικιακά δημιουργών ήταν όρος που είχε θέσει και ο ίδιος ο Μαυρογιώργης, αλλά είναι και ένα από τα ζητήματα που απασχολούν και την παράταξη, το πώς θα ανοιχτούμε, πώς θα προσεγγίσουμε νέους ανθρώπους, νέους δημιουργούς». Οσο για την ποίηση, μας θύμισε ένα στίχο του Καρυωτάκη «"Μας διώχνουνε τα πράγματα και η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε". Χωρίς βέβαια να απολυτοποιούμε την ποίηση και να την ξεκόβουμε από το κοινωνικό περιβάλλον, είναι ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας. Σε τελευταία ανάλυση, ο καθένας, όπως βέβαια το αντιλαμβάνεται, για το κοινωνικό περιβάλλον και τις σχέσεις που αναπτύσσονται γράφει, ακόμα κι όταν δεν το συνειδητοποιεί».

Η κουβέντα, στη συνέχεια, πήγε στην κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο βιβλίο. Ο Γ. Παπαοικονόμου στέκεται σε δύο σημαντικά θέματα: Στην κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου και στην κατάργηση του ΕΚΕΒΙ. «Η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου αποτελεί ουσιαστική πολιτική στήριξης και ενίσχυσης των μεγάλων εκδοτικών οίκων. Η ενιαία τιμή βιβλίου προστάτευε ως ένα βαθμό το ποιοτικό βιβλίο, αλλά και τα μικρότερα βιβλιοπωλεία, καθώς εμπόδιζε τη δυνατότητα υπερβολικών εκπτώσεων σε βιβλία, από μεγάλες αλυσίδες που εμπορεύονται και άλλα προϊόντα. Πλέον το βιβλίο - εμπόρευμα, που μπορείς να το βρεις μέχρι και σε σούπερ - μάρκετ τείνει να γίνει καθεστώς. Η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), με τις σημαντικές βέβαια αδυναμίες του, είναι ένα ακόμη πλήγμα. Τουλάχιστον, αναγνωριζόταν ότι έπρεπε να υπάρχει ένα κέντρο που κουτσά - στραβά πρόβαλλε τους Ελληνες λογοτέχνες. Ενα κέντρο που θα είχε ως αντικείμενο την παρακολούθηση, την προβολή και τη διάδοση του ελληνικού βιβλίου, που θα προωθούσε την αγάπη για το διάβασμα».

Οροι Συμμετοχής: Οι διαγωνιζόμενοι παίρνουν μέρος με ένα αδημοσίευτο ποίημα έως 50 στίχους, με θέμα την ειρήνη, σε 3 δακτυλογραφημένα αντίτυπα, με ψευδώνυμο. Επί του φακέλου αποστολής θα αναγράφονται μόνο το ψευδώνυμο και ο παραλήπτης. Εντός, δε, του φακέλου, εκτός των 3 αντιτύπων, ο κάθε διαγωνιζόμενος θα συμπεριλάβει σε μικρότερο, κλειστό φάκελο τα πραγματικά του στοιχεία, καθώς και τηλέφωνο επικοινωνίας. Τελευταία ημερομηνία αποστολής ορίζεται η 31η Μάρτη 2015 (βάσει σφραγίδας ταχυδρομείου). Η διεύθυνση αποστολής είναι η διεύθυνση του περιοδικού, Παπαφλέσσα 3, Πέραμα, ΤΚ 18863. Τηλέφωνα επικοινωνίας για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες 210.4411.117 και 6974.719.704.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ