Κυριακή 15 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με «τεχνογνωσία» ΟΟΣΑ

Τους γενικούς άξονες των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων για την επόμενη φάση, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε, την περασμένη βδομάδα, από τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και τον επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Α. Γκουρία. Η παροχή «τεχνογνωσίας» αφορά σε μια σειρά «μεταρρυθμίσεων», οι οποίες αποτελούν και πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ και άλλων τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου. Οι «λεπτομέρειες» του αντιλαϊκού σχεδιασμού θα ολοκληρωθούν και εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου στη συνέχεια να περιβληθούν και με νομική υπόσταση.

Οι αναδιαρθρώσεις που συμφωνήθηκαν πιο ειδικά είναι:

  • «Ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας». Ο ΟΟΣΑ θα βοηθήσει την κυβέρνηση «να βελτιώσει τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας και ειδικότερα να βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειά και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους». Πρόκειται για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, καθώς και ενίσχυσης των επιχειρηματιών με κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας απαιτούνται, για να εξασφαλιστεί ότι οι νέες θέσεις θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, δηλαδή στις θέσεις εργασίας που χρειάζονται τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
  • «Ενίσχυση του φορολογικού συστήματος». Ο ΟΟΣΑ θα παράσχει «υποστήριξη» για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ ως προς τον εξορθολογισμό των συντελεστών και τη βελτίωση της «αμεροληψίας και αποτελεσματικότητας». Ως «αμεροληψία» βαφτίζουν την κατάργηση των «εξαιρέσεων» (μειωμένοι συντελεστές), ή την αύξηση σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ενώ η «αποτελεσματικότητα» αφορά στοχευμένες δράσεις που θα οδηγήσουν στη διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων που εισρέουν στα κρατικά ταμεία.
  • «Μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις». Ο συγκεκριμένος άξονας αφορά στις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των χρήσεων γης και τον καθορισμό ζωνών δραστηριότητας, (παραχώρηση απλόχερα στο κεφάλαιο γης για επιχειρηματική δράση χωρίς όρια, όπως π.χ. τμήματα δασών για τουρισμό, αιγιαλοί, κ.λπ.), οι οποίες σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι πολύπλοκες στην Ελλάδα και χρειάζονται απλούστευση...
  • «Δημόσια οικονομικά και δαπάνες,με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης». Ηδη η συγκυβέρνηση έχει στα σκαριά μέτρα ελέγχου, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι για τα έσοδα και τις κρατικές δαπάνες.
  • «Αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το άνοιγμα της αγοράς σε περισσότερους «παίκτες», και για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορικών δικτύων (λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά.) «μέσω της δημιουργίας συνθηκών μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της μεταρρύθμισης της αγοράς προϊόντων».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ