Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Του νεκρού αδελφού» στο Μπάντμιντον

Η δεύτερη μεγάλη παράσταση, με την οποία το Θέατρο «Μπάντμιντον» γιορτάζει τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη είναι «Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού». Ενα από τα εμβληματικότερα έργα του μεγάλου Ελληνα δημιουργού, ανεβαίνει από 18 Μάρτη μέχρι 5 Απρίλη, σε μια ανανεωμένη εκδοχή, που επεξεργάστηκε ο ίδιος ο συνθέτης σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου. Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού περιλαμβάνει οκτώ λαϊκά τραγούδια, σε μουσική και στίχους του συνθέτη (πλην ενός, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Κώστας Βίρβος). Πενήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του, ο Θανάσης Παπαγεωργίου καταπιάνεται εκ νέου με το κλασικό αυτό έργο, αποτίοντας φόρο τιμής στον κορυφαίο Ελληνα συνθέτη. Για τη νέα, μεγάλη παραγωγή του Θεάτρου «Badminton», ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε μια εντελώς καινούρια εκδοχή, επιχειρώντας μια συνομιλία με το παρόν και προσθέτοντας μια ολόκληρη πράξη.

Η πρώτη παρουσίαση του «Τραγουδιού» έγινε το 1962 από τον θίασο του Μάνου Κατράκη, με βασικό ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση στην κορυφαία ίσως στιγμή του. Εκτοτε ακολούθησαν κι άλλες παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχουν εκείνες του Θανάση Παπαγεωργίου του Θεάτρου Στοά (1999).

Σκηνικό: Γιώργος Πάτσας. Κοστούμια: Λέα Κούση. Χορογραφίες: Αποστολία Παπαδαμάκη. Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας: Νένη Ζάππα. Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Αναστασάκης. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Κώστας Αρζόγλου, Νίκος Αρβανίτης, Χρήστος Πλαΐνης, Σπύρος Περδίου, Χρήστος Κάλοου, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Ηλίας Κατέβας, Εύα Καμινάρη, Στέλλα Γκίκα, Κώστας Βελέντζας, Μαριαλένα Ροζάκη, κ.ά. Χορευτές: Ειρήνη Κυρμιζάκη, Θανάσης Ζερβόπουλος, Αχιλλέας Χαρίσκος.

Τα Λυρικά ερμηνεύουν ο Κώστας Θωμαΐδης, η Καλιόπη Βέττα και η Μπέτυ Χαρλαύτη, συνοδευόμενοι από μία κιθάρα και ένα ακορντεόν σε μία κατανυκτική νέα ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη σύμφωνα με την επιθυμία και έμπνευση του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη. Στο ρόλο του Λαϊκού Τραγουδιστή ο Κώστας Μακεδόνας αποδίδει τα αθάνατα τραγούδια του έργου. Μαζί τους η «Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ