Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να δημιουργηθούν συνθήκες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε χτες με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που υπήρχαν πριν την απόφασή μας για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε.

Ο Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι στη χτεσινή συνάντηση «έγινε ένας πολύ καλός διάλογος για την παρούσα φάση του Κυπριακού και το πώς μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος, πώς μπορούν να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά στην απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις, πώς να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων και για το ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη». Βεβαίως, η «προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων», στην οποία αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν μια κατάσταση που συνδύαζε και την τουρκική προκλητικότητα και τα έντονα ενδοϊμπεριαλιστικά αλισβερίσια και την προθυμία της κυπριακής πλευράς να στηρίξει διχοτομικές λύσεις τύπου «Σχεδίου Ανάν» όπως είχε αποτυπωθεί και στην «Κοινή Δήλωση» Αναστασιάδη - Ερογλου της 11ης Φλεβάρη 2014.

Από τη μεριά του, ο Αϊντε ανέφερε ότι περιμένει «επιστροφή σε κλίμα, στο οποίο θα συνομιλούμε, αλλά και θα επιτρέπει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων». Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι χαμηλές τιμές στην αγορά Ενέργειας και το γεγονός ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, θα δώσουν χρόνο για επιστροφή στις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, ο Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε χτες με τον αντιπρόεδρο της αμερικανικής εταιρείας «Noble Energy» για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου Κέιθ Ελιοτ. Οπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, η εταιρεία ενημέρωσε την κυβέρνηση για το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» που ετοιμάζει, δεδομένης της ανακήρυξής του ως εμπορεύσιμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ