Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιφάσεις ΗΠΑ για τη «διαπραγμάτευση με Ασαντ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπουν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε σχέση με το πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν εφεξής τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, έπειτα από τις αρνητικές αντιδράσεις Γάλλων και Βρετανών στο ενδεχόμενο να έχουν συνομιλητή τον Σύρο ηγέτη, στο πλαίσιο μελλοντικής διαπραγμάτευσης.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κυριακάτικη συνέντευξη του Αμερικανού υπουργού, Τζον Κέρι, στο CBS, όπου σημείωσε ότι «τελικά οι ΗΠΑ» θα πρέπει να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο Ασαντ στο πλαίσιο εξεύρεσης πολιτικής λύσης, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι προέβη και χτες σε «διευκρινιστική» δήλωση: «Αν και οι ΗΠΑ αποδέχονται την ανάγκη οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Ασαντ να συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις εντούτοις... αυτοί οι αξιωματούχοι δεν μπορεί να είναι ο ίδιος ο Ασαντ».

Νωρίτερα, ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν είχε σημειώσει ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την ανατροπή του Προέδρου Ασαντ «γιατί μία τέτοια εξέλιξη θα έθετε τη Συρία υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών». Αυτά τα αντιφατικά μηνύματα επανέφεραν στο προσκήνιο τη «στοχοποίηση» της κυβέρνησης Ασαντ.

Μετά τις προχτεσινές καταγγελίες Κούρδων του Ιράκ για τουλάχιστον τρεις επιθέσεις τζιχαντιστών με χημικό αέριο χλώριο εναντίον τους, χτες, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατηγόρησε το συριακό στρατό...για επίθεση με «χημικά» το βράδυ της Δευτέρας σε χωριό της επαρχίας Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα έξι νεκρούς.

Επιπλέον, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ κάλεσε τη Δαμασκό να διασφαλίσει ότι «έχει απολύτως και αμετάκλητα τερματίσει» το πρόγραμμα χημικών όπλων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατήγγειλε τη συριακή κυβέρνηση ότι παραβίασε την απόφαση του 1974 για τη θέσπιση νεκρής ζώνης στα σύνορα με το Ισραήλ, καλώντας την να πάρει άμεσα στρατιωτικό εξοπλισμό από την περιοχή και να σταματήσει τις επιδρομές. Η προοπτική στροφής των ΗΠΑ υπέρ του Ασαντ προκάλεσε χτες την αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέντ Νταβούτογλου που ισχυρίστηκε ότι η διαπραγμάτευση με τον Σύρο ηγέτη «είναι σαν να σφίγγει κανείς το χέρι του Αδόλφου Χίτλερ, του Σαντάμ (Χουσεΐν), του (Ράντοβαν) Κάρατζιτς, του (Σλόμπονταν) Μιλόσεβιτς».

Κατάρριψη αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους

Αργότερα χτες βράδυ το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ μετέδωσε πως η συριακή αεράμυνα κατέρριψε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο, αναγνωριστικό αεροσκάφος πάνω από την επαρχία της Λατάκειας, στα παράλια της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ