Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
9 ΜΑΗ - 70ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ
Αφορμή για ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση Ρωσίας - Δύσης

Η 9η Μάη 1945, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, που τσάκισαν το ναζισμό επιχειρείται να υποβαθμιστεί από τους ιμπεριαλιστές για να ξεχαστεί τελικά από τους λαούς. Η ρωσική κυβέρνηση κάνει λόγο και σωστά για παραχάραξη και ξαναγράψιμο της Ιστορίας, αλλά και η ίδια την παραποιεί, για να ξεχαστεί ο διεθνιστικός χαρακτήρας της ΕΣΣΔ και η κοινή πάλη των λαών της. Και αυτή θέλει να περάσει στη λήθη ότι η ΕΣΣΔ, το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο συνέβαλε σε αυτήν την νίκη, όπου πρωτοστάτησαν και οι κομμουνιστές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, γιατί ήταν ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα.

Ετσι οι φετινοί γιορτασμοί που προγραμματίζονται στη Μόσχα γίνονται αντικείμενο αντιπαράθεσης με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οπως διαβεβαίωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι ηγέτες 26 χωρών έχουν επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μόσχας και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη συμμετοχή των ηγετών των Κίνας, Κούβας, Τσεχικής Δημοκρατίας, ΛΔ Κορέας, Σλοβακίας, Ελλάδας, Κύπρου, λέγοντας με έμφαση ότι «ορισμένοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Ρωσίας παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αρνήθηκαν την πρόσκληση της Μόσχας λόγω της «εμπλοκής της Ρωσίας στην κατάσταση στην Ουκρανία», ωστόσο η Μέρκελ έχει δηλώσει ότι θα πάει στη ρωσική πρωτεύουσα την επόμενη μέρα. Οι κινήσεις αυτές είναι ενδεικτικές της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης με αφορμή τη διεκδίκηση της γεωστρατηγικής θέσης και του πλούτου της Ουκρανίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αντιδραστική Λετονική κυβέρνηση, έδωσε, για άλλη μια φορά, άδεια στη λεγόμενη «Λετονική Λεγεώνα», δηλαδή στους φασίστες που συνεργάστηκαν με τα γερμανικά Ες-Ες την περίοδο της κατοχής ενάντια στον Κόκκινο Στρατό και τη σοβιετική εξουσία να παρελάσουν. Νοσταλγοί των ναζί παρήλασαν τη Δευτέρα στη Ρίγα, ενώ και αντιφασίστες προχώρησαν σε μια συμβολική κίνηση «απολυμαίνοντας» το μνημείο για τα θύματα του ναζισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
59 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη (2004-05-11 00:00:00.0)
Απέλαση Ρώσου διπλωμάτη (2004-04-24 00:00:00.0)
Στη διεθνή αντικομμουνιστική εκστρατεία; (2003-12-17 00:00:00.0)
Απαράδεκτη η κατάσταση στη Λετονία (2003-10-10 00:00:00.0)
"Ελληνικό και οικουμενικό" (1996-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ