Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΝΟΥΑΤΟΥ
Χάος ακόμα και με την καταγραφή της κατάστασης

Τέσσερα 24ωρα μετά το «πέρασμα» του κυκλώνα, δεν υπήρχε ακριβής εικόνα από όλη τη χώρα

ΠΟΡΤ ΒΙΛΑ.--

Εικόνες απόλυτης καταστροφής συνέχιζαν και χτες να περιγράφουν τα μέλη των αποστολών κυβερνήσεων και ΜΚΟ που κατάφερναν να φτάσουν στα νησιά Βανουάτου του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Παμ», το ξημέρωμα του περασμένου Σαββάτου, έχουν ισοπεδωθεί ολόκληρες πόλεις. Το χάος που φαίνεται να επικρατεί σε πολλά από τα περίπου 80 νησιά της χώρας συμπληρώνεται από το χάος με την ίδια την καταγραφή της κατάστασης. Ο αριθμός των θυμάτων και η εικόνα για τις ζημιές αλλάζουν διαρκώς. Χτες, το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι τελικά δεν ήταν 24 οι νεκροί, όπως λεγόταν προχτές, αφού μερικές σοροί είχαν μετρηθεί περισσότερες από μια φορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση αποτυπώνεται ουσιαστικά με βάση τις αναφορές αποστολών ΜΚΟ και όχι από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Ακόμα και χτες, τέσσερα σχεδόν 24ωρα μετά το «χτύπημα» του κυκλώνα, υπήρχαν νησιά όπου δεν είχε μπορέσει να φτάσει κανείς για να καταγραφεί η κατάσταση. Πάντως, η καθημερινότητα των κατοίκων φαίνεται ότι έχει γίνει ακόμα πιο βασανιστική από ό,τι συνήθως, δεδομένων των σταθερών προβλημάτων των οποίων οι συνέπειες γίνονται τώρα ακόμα πιο οδυνηρές. Για παράδειγμα, η έλλειψη νερού που σε ορισμένα νησάκια προκαλεί η ξηρασία, μετατρέπει σε εφιάλτη την καθημερινότητα για τις χιλιάδες οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες μετά τον κυκλώνα. Ακόμα και χτες, οι αρμόδιοι δήλωναν ότι χρειάζονταν 48 ώρες για να αποκατασταθούν οι επικοινωνίες, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Τέλος, ενδεικτική είναι η εικόνα στο νησί Τάνα, ένα από αυτά που βρέθηκαν στο επίκεντρο του κυκλώνα: Στο νοσοκομείο που έχει υποστεί τεράστιες ζημιές υπάρχει μόλις... ένας γιατρός, ενώ πάνω από το 80% των κτιρίων έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ