Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (AIIB)
Πληθαίνουν οι Ευρωπαίοι ενδιαφερόμενοι

Το δρόμο «άνοιξε» την περασμένη βδομάδα η Βρετανία. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τα «κριτήρια» της νέας τράπεζας, στην οποία πρωτοστατεί η Κίνα

Στιγμιότυπο από την ιδρυτική συνάντηση της AIIB, τον περασμένο Οκτώβρη
Στιγμιότυπο από την ιδρυτική συνάντηση της AIIB, τον περασμένο Οκτώβρη
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μετά την επίσημη ανακοίνωση που έκανε την περασμένη βδομάδα το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB), φαίνεται να ακολουθεί το «ενδιαφέρον» και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Προχτές, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», επικαλούμενες «Ευρωπαίους αξιωματούχους», έγραψαν ότι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ετοιμάζονται να υποβάλουν σχετικό αίτημα. Την «είσοδό» τους καλωσόρισε από το Πεκίνο - όπου πραγματοποιεί επίσκεψη - ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι «αν περισσότερα κράτη - μέλη ακολουθούσαν θα το έβρισκα ακόμα καλύτερο».

Είναι φανερό το «ενδιαφέρον» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για ενίσχυση της παρουσίας τους στις ασιατικές αγορές, αλλά και για σύσφιξη των δεσμών πρώτα απ' όλα με την Κίνα - η οποία πρωτοστατεί και στην ίδρυση της AIIB.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εκφράζει τον «προβληματισμό» της για... τα «κριτήρια» με τα οποία θα καταρτίζονται και θα προχωρούν τα επενδυτικά σχέδια, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως τα εργασιακά και η προστασία του περιβάλλοντος, λες και οι επενδύσεις που στηρίζουν οι Αμερικανοί ιεραρχούν την προστασία των εργατικών κατακτήσεων και των οικοσυστημάτων. Η αμερικανική «γκρίνια» εκδηλώνεται στη βάση της όξυνσης των ανταγωνισμών για την κυριαρχία στις αγορές, όχι μόνο τις ασιατικές, αφού η συμμετοχή σε οποιεσδήποτε επενδύσεις μπορεί να προκαλέσει γιγάντωση ή αποδυνάμωση πολυεθνικών, άρα και ευρύτερες ανακατατάξεις στο γενικό συσχετισμό δύναμης μεταξύ των μονοπωλίων, σε έναν κλάδο ή και ευρύτερα.

Το σίγουρο είναι ότι ως νέος χρηματοπιστωτικός οργανισμός η ΑΙΙΒ θα προκαλέσει μια σειρά διεργασίες. Χτες, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι και οι Ελβετία, Λουξεμβούργο σκέφτονται να μπουν στην ΑΙΙΒ, όπως επίσης και οι Νότια Κορέα και Αυστραλία (προς τις οποίες λέγεται ότι παρενέβη προσωπικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη).

Στο μεταξύ, το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι στα τέλη του μήνα, οι εκπρόσωποι των χωρών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ένταξης θα συγκεντρωθούν στο Καζακστάν για να συζητήσουν τα ακριβή άρθρα της σχετικής συμφωνίας. Η ΑΙΙΒ θα προσανατολιστεί κύρια σε επενδύσεις σε Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες και Κατασκευές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονο το γερμανικό ενδιαφέρον (2017-07-19 00:00:00.0)
Ανοιχτή σε πολύπλευρο παζάρι (2017-06-17 00:00:00.0)
Συνεχίζονται ζυμώσεις και διαφορές σε προκαθορισμένο πλαίσιο (2015-10-15 00:00:00.0)
Προχωρούν οι ετοιμασίες για το νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (2015-06-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2015-04-01 00:00:00.0)
Ετοιμη να «ανοίξει πόρτες» στις κινεζικές επενδύσεις (2015-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ