Παρασκευή 20 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βάζει πλάτη για να διασφαλιστεί η παραμονή στο ευρώ

Ο Αντ. Σαμαράς στη χτεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Eurokinissi

Ο Αντ. Σαμαράς στη χτεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
«Θα κάνω το παν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να μείνει στην Ευρώπη. Αυτή είναι η αποστολή, αυτό πιστεύω και αυτό οφείλω να κάνω». Τάδε έφη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, χτες στις Βρυξέλλες, μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, και όπου έθεσε θέμα ταχείας κατάληξης στα παζάρια για την παραπέρα διαχείριση του ελληνικού χρέους με τρόπο που να διασφαλίζεται η στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης περί παραμονής στην ΕΕ και στο ευρώ.

«Εξήγησα στους άλλους ηγέτες του ΕΛΚ ότι η χώρα βουλιάζει στην αβεβαιότητα. Ο,τι καταφέραμε μέσα σε δυόμισι χρόνια, δηλαδή πλεονάσματα και ανάπτυξη, τώρα κινδυνεύουν να χαθούν. Χάνεται χρόνος σε συζητήσεις που αφορούν επικοινωνιακή διαχείριση και όχι την πραγματικότητα της οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του ΕΛΚ, καυχώμενος ουσιαστικά για τα αντιλαϊκά επιτεύγματα της δικής του διακυβέρνησης.

Ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, αλλά και των κεντροδεξιών πρωθυπουργών Μαριάνο Ραχόι (Ισπανία), Εντα Κένι (Ιρλανδία) και Πέδρο Πάσος Κοέλιο (Πορτογαλία), που μετέχουν και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Σαμαράς ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής από όλες τις πλευρές και το ταχύτερο να βρεθεί μία συμφωνία. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση (πολιτικά και κοινοβουλευτικά) σε κάθε «θετικό βήμα» και ότι θα σταθεί αντίθετος σε ό,τι «θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας». Ουσιαστικά, διαβεβαίωσε ότι θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση για την παραπέρα προώθηση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο αποδεκτός συμβιβασμός...

Στη ΝΔ ασπάζονται το πρόταγμα που έχει τεθεί επιτακτικά τις τελευταίες μέρες από μια σειρά κέντρα και παράκεντρα του συστήματος, πρόταγμα που αναπαράγουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δ. Παπαδημούλης, ότι διαπραγμάτευση σημαίνει συμβιβασμός, ότι πρέπει πάση θυσία να βρεθεί λύση και να αποφευχθούν τα χειρότερα για τα ντόπια μονοπώλια.

Βέβαια, στο πλαίσιο της δικομματικής τους κοκορομαχίας, για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα των αστών, στελέχη της ΝΔ εκφράζουν κι ενστάσεις για τον τρόπο που πορεύεται η κυβέρνηση. Π.χ. μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», ο βουλευτής Γ. Κουμουτσάκος είπε: «Ολοι προσπαθούμε να καταλάβουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε. Κανείς δεν έχει πλήρη εικόνα, διότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να κάνει σαφές ποιος είναι ο αποδεκτός συμβιβασμός από την ελληνική πλευρά. Είναι αποδεκτό το ενδεχόμενο ρήξης με οποιαδήποτε συνέπεια; `Η ισχύει το με κάθε θυσία παραμονή στο ευρώ (...) αν αυτό ορθώς είναι η επιθυμία της κυβέρνησης, πρέπει να γνωρίζουμε και ποιο είναι το επίπεδο του συμβιβασμού που είναι έτοιμη να δεχτεί. Αλλιώς δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση, αν πάμε καλά, εάν πάμε πραγματικά σε ρήξη και αν κάποιος έχει αποδεχτεί ποιο θα είναι κόστος αυτής της ρήξης».

Τέλος, στο πλαίσιο άσκησης τέτοιας πίεσης στην κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη «να φέρει στη Βουλή τα κείμενα που ο ίδιος έχει διαπραγματευτεί (σ.σ: με τους πιστωτές) και που όλοι οι υπόλοιποι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει ακόμη τι έχει υπογράψει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ