Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αμερικανική επιθεώρηση πολεμικής ετοιμότητας

Καταγγελία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ

Σαν πραγματικοί επικυρίαρχοι συμπεριφέρονται οι Αμερικανοί, υπό την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης, θυμίζοντες άλλες εποχές, όπως, όταν στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, είχαν θέσει κατευθείαν υπό τον έλεγχό τους τον κρατικό μηχανισμό. Χθες το πρωί, Αμερικανός στρατιωτικός γιατρός έκανε κανονική επιθεώρηση στο δημόσιο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία για τις δυνατότητες που έχει το νοσοκομείο να περιθάλψει τραυματίες από πολεμικές συγκρούσεις. Το περιστατικό αυτό, πέραν όλων των άλλων, είναι ενδεικτικό των πολεμικών προετοιμασιών των ιμπεριαλιστών, που βλέπουν την Κέρκυρα ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο.

Το παραπάνω περιστατικό έφερε χθες στη δημοσιότητα, με ανακοίνωση - καταγγελία της, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ. «Το πρωί της Δευτέρας, 18 Ιούνη, τόνιζε η ΝΕ του ΚΚΕ, επισκέφτηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας Αμερικανός στρατιωτικός γιατρός, συνοδευόμενος από διερμηνέα και αφού πήρε άδεια από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, απευθύνθηκε σε γιατρούς του Νοσοκομείου με τα εξής ερωτήματα: Τι ασθενοφόρα διαθέτει το Νοσοκομείο, τι δυνατότητες νοσηλείας τραυματισμένων έχει, πόσες χειρουργικές επεμβάσεις σε τραυματίες μπορούν να γίνονται συγχρόνως στα χειρουργεία του, κλπ. Ορισμένοι γιατροί προς τιμήν τους αρνήθηκαν να του απαντήσουν. Το μεγάλο ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι αποδεδειγμένα και πρακτικά ο αμερικανικός και ΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός ετοιμάζει νέα πολεμική σύρραξη στην περιοχή μας με άμεση εμπλοκή και της Ελλάδας».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ επισημαίνει τις ευθύνες των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες «είναι τεράστιες γιατί με την πολιτική τους έχουν ανακηρύξει τους Αμερικανο-Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές σε επικυρίαρχους στην περιοχή των Βαλκανίων και στη χώρα μας. Η υποτέλεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στο σημείο να ελέγχει το Αμερικανικό Πεντάγωνο, με απεσταλμένους, τη δυνατότητα νοσοκομειακής περίθαλψης στα ελληνικά επαρχιακά νοσοκομεία τραυματισμένων από πόλεμο, που το ίδιο θα προκαλέσει! Αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση το γεγονός ότι, την ίδια ώρα που πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Μιλτ. Παπαϊωάννου, μοίραζε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους Κερκυραίους και τους μαζικούς φορείς, το αμερικανικό στρατιωτικό κλιμάκιο με κυνικό τρόπο προετοίμαζε τη νοσοκομειακή περίθαλψη τραυματισμένων (προφανώς όχι από τροχαία...) στο νοσοκομείο της Κέρκυρας».

Καταλήγοντας, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα να «μην εφησυχάζει κανείς!», καθώς «ο πόλεμος με την άμεση εμπλοκή και της χώρας μας, αλλά και εδαφών της, προετοιμάζεται πυρετωδώς από τους Αμερικανο-Ευρωπαίους και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη ζωή, την υγεία και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής και όλης της Ελλάδας. Μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί, είναι ο λαός και η νεολαία να βγουν στους δρόμους. Να απαιτήσει να φύγουν οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι, να αποδοκιμάσει και να καταδικάσει την υποτελή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ και το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα».

Θέσαμε την καταγγελία υπόψιν του προέδρου του Νοσοκομείου της Κέρκυρας Κ. Γρηγορόπουλου, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι η πρώτη φορά» που συμβαίνει κάτι τέτοιο και απέδωσε την επιθεώρηση του Αμερικανού στο Νοσοκομείο σε επικείμενη άφιξη αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο νησί. Κάθε φορά που αναμένεται η άφιξη μεγάλου αμερικανικού πλοίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο, καταγράφονται οι δυνατότητες του Νοσοκομείου, για την αντιμετώπιση, όπως είπε, ενός ατυχήματος ή την περίθαλψη των θυμάτων κάποιας συμπλοκής μεταξύ ...μεθυσμένων πεζοναυτών.

Αυτό, πάντως, που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι ότι η διεύθυνση του Νοσοκομείου αντιμετωπίζει την επιθεώρηση από τον Αμερικανό στρατιωτικό γιατρό ως κάτι τελείως φυσιολογικό, αφού, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου, κάτι τέτοιο δε χρειάζεται καν ούτε την έγκριση από το υπουργείο Υγείας. Ανάλογες ήταν οι απαντήσεις και από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Οσο για το υπουργείο Αμυνας, από κύκλους του, δηλώθηκε άγνοια και αναρμοδιότητα. Τα ερωτήματα, βέβαια, μένουν αναπάντητα, σχετικά με το πώς είναι δυνατόν ένας στρατιωτικός μια άλλης χώρας, να «αλωνίζει» ελεύθερα, να επιθεωρεί κρατικούς οργανισμούς και να συγκεντρώνει τα στοιχεία που χρειάζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ