Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διατηρείται μετ' εμποδίων η εκεχειρία

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΑΜΜΑΝ.-

Με δυσκολία, δολοφονικές επιθέσεις και σποραδικές ανταλλαγές πυρών κυλούν οι ώρες για την εύθραυστη ισραηλινο-παλαιστινιακή εκεχειρία. Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις ασφαλείας και τις προσπάθειες συντονισμού. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και βήματα από το Ισραήλ, η εκεχειρία θα καταρρεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία βίωνε μια πρώτη μεγάλη «κρίση», με αφορμή τη διαφωνία πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών για τον τρόπο περαιτέρω χειρισμού της κατάστασης.

Πολύωρη συνάντηση είχαν, την Κυριακή το βράδυ, ο Αριέλ Σαρόν και ο Σιμόν Πέρες, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα που οξύνθηκαν ιδιαίτερα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του πρωινού Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Σαρόν φέρεται να «απαγόρευσε» στον Πέρες να ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση που κόμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στο πλαίσιο ενίσχυσης της κατάπαυσης του πυρός. Η απόρριψη Σαρόν προκάλεσε την οργή του Πέρες, που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δήλωνε «αδυναμία να συμπεριφερθεί σαν υπάλληλος που εκτελεί εντολές».

Τελικά, χτες, οι τόνοι χαμήλωσαν, αν και για πολλούς αναλυτές ήταν, μόνο, μία πρώτη σύγκρουση που θα έχει και συνέχεια. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να γίνει καμία συνάντηση με την παλαιστινιακή ηγεσία αν δεν υπάρξει πλήρης ηρεμία. Από την άλλη, ο Πέρες εκτιμούσε ότι «ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, είναι η διπλωματία, με την υποβοήθηση του στρατού».

Εκτός, όμως, από το συγκεκριμένο συμβάν, ο Αριέλ Σαρόν δέχεται πιέσεις και από την έταιρη πτέρυγα των συγκυβερνώντων και υποστηρικτών του, από τους ακροδεξιούς και τους εποίκους. Αποκορύφωμα ήταν η ανοιχτή έκκληση της οργάνωσης των εποίκων Yesha, προς τον πρωθυπουργό, να αναλάβει άμεσα στρατιωτική δράση κατά των Παλαιστινίων. Ο Σαρόν απέφυγε να αποκλείσει οριστικά αυτό το ενδεχόμενο και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «στην παρούσα φάση, η κήρυξη ενός πολέμου θα ήταν λάθος από όλες τις απόψεις».

Πάντως, οι απόψεις Σαρόν βρίσκουν ισχυρούς υποστηρικτές εκτός συνόρων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ σχολίαζε ότι «αν και έχουν γίνει βήματα, δεν υπάρχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για επανέναρξη της οποιασδήποτε ειρηνευτικής συνομιλίας ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Κρούει τον κώδωνα ο Αραφάτ

Για «εμμονή πολέμου» κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μιλώντας στους Αραβες υπουργούς Εξωτερικών, στην προγραμματισμένη συνάντησή τους στο Αμμάν. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι αν το Ισραήλ εξακολουθήσει να να μη θέτει σε εφαρμογή την άρση του στρατιωτικού και οικονομικού αποκλεισμού, ανοίγοντας το δρόμο για πλήρη εφαρμογή της έκθεσης Μίτσελ και για πολιτικές λύσεις, η εκεχειρία θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια. Ο Αραφάτ χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη» και απηύθυνε νέα έκκληση για αποστολή διεθνών παρατηρητών προκειμένου να ελεγχθεί η εφαρμογή της εκεχειρίας.

Την παλαιστινιακή επιφυλακτικότητα και δυσαρέσκεια ενέτεινε και η απόρριψη της πρότασης Ανάν από τον Σαρόν. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, υπογράμμιζε ότι «αποτελεί σαφή ένδειξη της αντίθεσης του Σαρόν σε κάθε προοπτική πολιτικής λύσης».

Θύματα εκεχειρίας

Ενας έποικος αυτοκινητιστής έπεσε νεκρός από τα πυρά άγνωστων ενόπλων έξω από τη Νάμπλους, ενώ ο νεαρός συνοδηγός του τραυματίστηκε. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά» που φέρεται να προέρχεται από τους κόλπους της «Φατάχ». Αμέσως μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός επέβαλε, εκ νέου, αυστηρό αποκλεισμό στη Νάμπλους. Ενα 24ωρο νωρίτερα, ένας 9χρονος Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, χτες, ότι προχώρησε σε άρση του αποκλεισμού στη μία από τις εισόδους των πόλεων Καλκιλία και Χαλχούλ, αν και οι υπόλοιπες παρέμειναν αποκλεισμένες. Σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, όλες οι ισραηλινές ανακοινώσεις περί άρσης του αποκλεισμού είναι «στάχτη για τα μάτια του κόσμου», αφού 7 πόλεις και αναρίθμητα χωριά παραμένουν αυστηρά αποκλεισμένα, ενώ οδοφράγματα κλείνουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες των παλαιστινιακών περιοχών. Τελευταίες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Τέλος, η οργάνωση «Δυνάμεις λαϊκής αντίστασης», το στρατιωτικό σκέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση 4 βομβιστικών μηχανισμών στη Χάιφα του Ισραήλ. Ολες οι βόμβες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ