Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Προς συγχώνευση ΑΝΕΚ - «Μινωϊκές Γραμμές»

Στα σκαριά ακτοπλοϊκός κολοσσός, με εύλογες συνέπειες για επιβάτες, νησιώτες, ναυτεργάτες, στα πλαίσια του σκληρού ανταγωνισμού στην ακτοπλοΐα, σε συνδυασμό με την άρση του καμποτάζ

Το τερατούργημα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με τις «ευλογίες» της ΝΔ, για να παραδώσει άνευ όρων τις ελληνικές θάλασσες στις ορέξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, άρχισε να γεννά τα εξαμβλώματά του. Από προχτές Κυριακή, στη γενική συνέλευση της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΑΝΕΚ, έγινε και επίσημα γνωστό ότι αυτή και η μεγαλοεταιρία «Μινωικές Γραμμές» αρμενίζουν ολοταχώς για συγχώνευση! Τα σχέδια των δύο μεγαλοεταιριών για τη δημιουργία ενός υπερκολοσσού στο Αιγαίο έρχονται να φουντάρουν το ...έργο της κυβερνητικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και, βέβαια, τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή, περί λήψης μέτρων για το γιγαντισμό εταιριών. Ομως, το κυριότερο είναι ότι θα επιδεινωθεί η ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, από το υψηλό κόστος των ναύλων σε επιβάτες και οχήματα, από την άρνηση εκτέλεσης δρομολογίων όταν το πλοίο δεν είναι ...γεμάτο και πολλά άλλα, ενώ τη χαριστική βολή θα δεχτούν και χιλιάδες θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών στην ακτοπλοΐα.

Τους Ασκούς του Αιόλου στις ελληνικές θάλασσες άνοιξε για τα καλά ο νόμος για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών θαλάσσιων συγκοινωνιών, που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα. Ο νέος νόμος ψηφίστηκε για να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την κοινοτική και συγκεκριμένα με τον εξωφρενικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, που σημαίνει πλήρη ασυδοσία στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Και όπως φαίνεται από την επιστολή συγχαρητηρίων που έστειλε η Κοινοτική Επίτροπος για θέματα Μεταφορών Λογιόλα Ντε Παλάτσιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέτυχε την ...εναρμόνιση.

Ιστορικές είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, η οποία είχε δεχτεί να συμμετάσχει στον «κοινωνικό διάλογο», που είχε στήσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας για τη σύνταξη του εκτρωματικού αυτού νόμου, ενώ ήξερε ότι το θέμα ήταν η καρατόμηση χιλιάδων θέσεων εργασίας και ναυτεργατικών δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιδιώκει τη χαριστική βολή στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών των ακτοπλοϊκών πλοίων (2022-06-22 00:00:00.0)
Κερδισμένοι μόνον οι εφοπλιστές (2006-05-26 00:00:00.0)
Σε «πολιορκία» σήμερα ο Πειραιάς (2006-05-25 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αγώνα (2006-05-23 00:00:00.0)
Προωθούν διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας (2004-12-08 00:00:00.0)
Διεύρυνση της εφοπλιστικής ασυδοσίας (2004-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ