Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Σκάνδαλο η παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς στη Χάγη

Δηλώσεις Γερμανού αντιναυάρχου ε.α.

Ο απόστρατος αντιναύαρχος Ελμαρ Σμέλινγκ, μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης (ΕΦΕΙ) δήλωσε ότι το ΕΦΕΙ είναι κατά της παράδοσης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Δικαστήριο της Χάγης, γιατί αυτό θα αποτελούσε σκάνδαλο. Διευκρίνισε: «Θα ήταν σκάνδαλο αν η αυτοαποκαλούμενη παγκόσμια κοινότητα συμφωνεί να εγκαταστήσει ένα δικαστήριο, με σκοπό να διώξει ποινικά μια ορισμένη ομάδα ανθρώπων και μια άλλη να την κηρύσσει εκ των προτέρων αθώα. Και αθώοι κηρύσσονται όσοι έδρασαν εκ μέρους των κρατών του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ υπάρχει η υποψία ότι οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών κρατών του ΝΑΤΟ με τον πόλεμο (κατά της Γιουγκοσλαβίας) διαπράξανε σοβαρά εγκλήματα πολέμου. Αν, λοιπόν, ένα τέτοιο δικαστήριο παίρνει εκ των προτέρων μια τέτοια στάση αυτό αποτελεί σκάνδαλο. Και αν οι Σέρβοι εκβιάζονται ότι θα πάρουν πρώτα βοήθεια ανοικοδόμησης, αν εκδώσουν τον Μιλόσεβιτς, αυτό αποτελεί ταπείνωση και όχι ολοκλήρωση».

Στη δήλωσή του στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» (18 Ιούνη) ο πρώην Γερμανός αντιναύαρχος είπε επίσης ότι το ΕΦΕΙ που συνήλθε το Σάββατο στο Βερολίνο καταδικάζει το σχεδιαζόμενο «αντιπυραυλικό» πρόγραμμα των ΗΠΑ (NMD) γιατί, ανάμεσα στα άλλα, θα οδηγήσει σε νέους διεθνείς εξοπλισμούς με όπλα μαζικής καταστροφής. «Εκπλησσόμαστε γιατί η κυβέρνηση της ΟΔΓ, αλλά και άλλα ευρωπαϊκά κράτη φέρονται τόσο ξέγνοιαστοι απέναντι στα σχέδια των ΗΠΑ».


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ