Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόθυμη και έτοιμη για την επέμβαση

Τρέχοντας σπεύδει στο ναρκοπέδιο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιβεβαιώσει τον όποιον ρόλο της έχουν αναθέσει οι υπερατλαντικοί προστάτες της.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή - ακόμη και τώρα - να αποστείλει ειρηνευτική δύναμη στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ότι η κρίση που σοβεί στα Σκόπια ήταν το βασικό θέμα της κυβερνητικής σύσκεψης και πρόσθεσε ότι επιβεβαιώθηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποστηριχτεί η ειρηνευτική διαδικασία στην ΠΓΔΜ. Ωστόσο, επισήμανε ότι προϋπόθεση για την «αστυνομικού χαρακτήρα» αποστολή των συμμαχικών ειρηνευτικών δυνάμεων είναι ο τερματισμός των εχθροπραξιών. «Το ΝΑΤΟ είναι πρόθυμο να συμβάλει στην ασφάλεια του κράτους των Σκοπίων» υποστήριξε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, όταν επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στην περιοχή, θα είναι ολιγάριθμες, με ελαφρύ οπλισμό και με την προσχηματική αποστολή να συνδράμουν στη διαδικασία αφοπλισμού των ανταρτών. Οπως σημειώνουν έμπειροι Ελληνες διπλωμάτες, όλοι γνωρίζουν ότι οι Αλβανοί αντάρτες δεν έχουν κανένα λόγο να παραδώσουν τα όπλα τους, από τη στιγμή μάλιστα που έχουν ήδη εξασφαλίσει εδάφη στην κατοχή τους. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το μόνο άμεσο αποτέλεσμα της εμφάνισης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο έδαφος της ΠΓΔΜ θα είναι η κατοχύρωση των τετελεσμένων που έχουν δημιουργήσει με τα όπλα τους οι Αλβανοί αντάρτες.

Στη συνάντηση Σημίτη, Παπανδρέου, Τσοχατζόπουλου συζητήθηκε επίσης και η πορεία των συνομιλιών για την υιοθέτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, αλλά και η γενικότερη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εκτενής συζήτηση έγινε και για το θέμα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και τα προσκόμματα που φέρει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επιτύχει ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τον Ευρωστρατό, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ