Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πρόταση για θέση στο υπουργείο Αμυνας στο φασίστα Γιάρος

ΚΙΕΒΟ.--

Αλλο ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της κυβέρνησης της Ουκρανίας, που προέκυψε με τη στήριξη των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών και την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, όταν αυτό θέλησε να παζαρέψει και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, είναι η είδηση που είδε χτες το φως της δημοσιότητας. Ο πρόεδρος Π. Ποροσένκο έχει προσφέρει μια θέση στο υπουργείο Αμυνας στον ηγέτη του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» Ντμίτρι Γιάρος. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποια θα είναι ακριβώς αυτή η θέση, είναι όμως ξεκάθαρο ότι αποσκοπεί στο να εντάξει ακόμα πιο οργανικά τα τάγματα θανάτου, που έχουν συγκροτήσει οι νεοναζί σε όλη την Ουκρανία, στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Γιάρος είχε τραυματιστεί τον περασμένο Γενάρη σε μάχη στο Ντονέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, πολεμώντας τις πολιτοφυλακές των ρωσόφωνων. Το λεγόμενο Σώμα Εθελοντών του «Δεξιού Τομέα», όπως είναι η επίσημη ονομασία των φασιστικών μονάδων, που υμνούν τους συνεργάτες των Ες-Ες και ξερνάνε αντικομμουνισμό, αποτελείται από δύο τάγμα στην Ανατολική Ουκρανία, και 8 μονάδες εφέδρων σε όλη τη χώρα.

Αυστηρή προειδοποίηση από τον Ρώσο ΥΠΕΞ

Από τη Γουατεμάλα, όπου βρέθηκε την Πέμπτη, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική (περιλάμβανε επίσης την Κούβα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία) ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να αναλάβει δράση κατά της αύξησης των υπερεθνικιστικών τάσεων στην Ουκρανία. «Ζητούμε να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η μετατροπή της Ουκρανίας σε μια εθνικιστική περιοχή που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στα υφιστάμενα ευρωπαϊκά πρότυπα», δήλωσε ο Λαβρόφ. Σχολίασε ότι οι εκκλήσεις Ουκρανών στρατιωτικών να δολοφονηθούν οι Ρώσοι που συμμετέχουν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στη Ευρώπη (ΟΑΣΕ) «πρέπει να παρθούν σοβαρά υπόψιν από τις χώρες της Ευρώπης και όλων των δυτικών κρατών, που ευνοούν τις ουκρανικές αρχές». Και συμπλήρωσε: «Τώρα όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν στην αποκατάσταση της πολιτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ όπου υπάρχει μια προφανής επιβράδυνση από την πλευρά του Κιέβου».

Υπογράμμισε ότι οι αρχές του Κιέβου δεν θεωρούν τους ηγέτες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ συνομιλητές και επέμεινε ότι η Ομάδα Επαφής (κυβέρνηση, πολιτοφύλακες, Ρωσία) θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις εργασίες της.

Ο Ρώσος υπουργός ευχαρίστησε, επίσης, τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίες «δεν εντάχθηκαν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ