Τρίτη 31 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε το ΚΚΕ με αφορμή τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νέα Ιωνία Αττικής να χάσουν τα σπίτια τους. Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου, έχει ως εξής:

«Εντονη ανησυχία και αναβρασμός υπάρχει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Δήμο Ν. Ιωνίας Αττικής, διότι βρέθηκαν ξαφνικά οι ιδιοκτησίες τους να αμφισβητούνται ενώ έχουν νόμιμους τίτλους. Η αμφισβήτηση πηγάζει από τις ενστάσεις που έχει υποβάλει το Δημόσιο για ολόκληρες περιοχές κατά τη διαδικασία της σύνταξης του Κτηματολογίου στην περιοχή, με τις οποίες προβάλλει δικαιώματα κυριότητας. Υπολογίζεται ότι πάνω από 25.000 ενστάσεις έχουν υποβληθεί και ήδη έχει αρχίσει η εκδίκασή τους από τις αρχές του Μάρτη.

Η ευθύνη σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται σε αμέλεια των ιδιοκτητών. Προσκόμισαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την υποβολή των δηλώσεων των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο και βέβαια δεν τους ζητήθηκε κατόπιν να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία. Ετσι, σήμερα οι ιδιοκτήτες είναι αναγκασμένοι να προστρέχουν προς δικηγόρους και μηχανικούς, να δαπανούν χρήματα, που σίγουρα δεν έχουν, ούτε τους περισσεύουν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ήταν εδώ και καιρό ενημερωμένες για το θέμα που έχει προκύψει, αλλά δεν έλαβε το υπουργείο τις κατάλληλες αποφάσεις. Παράλληλα και η αρμόδια για την περιοχή του Δήμου Ν. Ιωνίας Διεύθυνση Δασών έχει υποβάλει για ολόκληρη την εντός σχεδίου περιοχή της Συνοικίας ΑΛΣΟΥΠΟΛΗ του δήμου ενστάσεις ως προς τη χρήση των ακινήτων. Αυτό έχει γίνει γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τη δεκαετία του 1930 για τα προσφυγικά, τα παραχωρητήρια και σε χαρτογραφικό υπόβαθρο και τις όποιες εκκρεμότητες, που θα έπρεπε να είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες (Κτηματική Υπηρεσία), έτσι δήλωσε όλη την ευρύτερη έκταση ως δημόσια προκειμένου στο όνομα της προστασίας και διεκδίκησης της δημόσιας περιουσίας να βρει τα στοιχεία από τους ιδιώτες εναντίον των οποίων έχει κάνει ενστάσεις.

Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, της εμπορευματοποίησης της γης και της χρήσης της προς όφελος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων και της κερδοφορίας τους, σε βάρος των λαϊκών οικογενειών που πληρώνουν ακριβά την αυτονόητη ανάγκη για κατοικία.

Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τόσο προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνη, ώστε καταρχάς να ανασταλεί η εκδίκαση των ενστάσεων και κατόπιν να ακολουθήσει η όποια νομοθετική ή άλλη ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος αυτού, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, αλλά συνεχίζεται η αποστολή δικαστικών κλήσεων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί ποια μέτρα θα πάρουν, ώστε: Να ανασταλεί η εκδίκαση των ενστάσεων. Να υπάρξει νομοθετική ή άλλη ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ