Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Την Κυριακή ολοκληρώνεται η έκθεση με έργα του Α. Τάσσου

Για άλλες 5 μέρες, μέχρι και την Κυριακή 5 Απρίλη, θα φιλοξενείται η έκθεση με έργα του χαράκτη Α. Τάσσου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66, Θησείο - στάση μετρό «Κεραμεικός»). Η έκθεση με έργα του Τάσσου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την «Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος», εντάσσεται στο αφιέρωμα που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ στον μεγάλο αυτό δημιουργό και την πολύτιμη προσφορά του στην Τέχνη και τη λαϊκή πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση.

Στην έκθεση οι επισκέπτες μπορούν, μέσα από ένα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειά τους, να γνωρίσουν το μεγάλο χαράκτη, ο οποίος με το έργο του συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους που σφράγισαν - και ως προς τη μορφή και ως προς το περιεχόμενο - την ελληνική Τέχνη του 20ού αιώνα. Με το έργο του απεικόνισε τον καθημερινό εργατικό και αγροτικό μόχθο του λαού, τα ιδανικά και τις προσδοκίες του. Το πλούσιο έργο του αποτυπώνει και καταγράφει όλη τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου μας. Απαθανατίζει τους μεγάλους σταθμούς, τους αμέτρητους και πολύμορφους αγώνες, τις θυσίες, τους ήρωες - μάρτυρές μας. Οπως έλεγε και ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος «Ο Τάσσος μας, με το μεγάλο έργο του, έδωσε όσο ίσως κανένας άλλος καλλιτέχνης του καιρού μας, την ιστορική πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας, που απαθανάτισε τους αγώνες του ελληνικού λαού, την ηρωική Αντίσταση, τις μέρες του Πολυτεχνείου. Τροφοδότησε τη μνήμη όλων μας κι εκείνων που έζησαν αυτές τις μεγάλες ώρες κι εκείνων που ήρθαν πολύ αργότερα».

Από τα εγκαίνια της Εκθεσης
Από τα εγκαίνια της Εκθεσης
Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται είναι: «Απελευθέρωση της Αθήνας», «Δέκα επιλογές από την ποίηση του Γ. Ρίτσου και τη χαρακτική του Α. Τάσσου», από το λεύκωμα που είχε κυκλοφορήσει προς τιμήν του 10ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, για πρώτη φορά παρουσιάζονται δύο ημιτελείς ξύλινες πλάκες, «Ζαπάτα», «Αρης», Σχέδιο του 1982 με μολύβι σε ξύλινη πλάκα. Είναι μορφές από την ανεκτέλεστη ξυλογραφία τοίχου «Συνέλευση των καπεταναίων στη Λαμία 16 Νοεμβρίου 1944», «Διαδήλωση», υδατογραφία που δημιουργήθηκε προς τιμή του 11ου Συνεδρίου του Κόμματος, «Κύπρος 1976», που εκδόθηκε και σε προσφυγόσημο από την Κυπριακή Δημοκρατία, «Αγρότες της Μεσσηνίας», το τρίτο τμήμα από το τετράπτυχο «Για την Αλίκη Τ.», «Η επιστροφή των βοδιών», «Αύριο θα κάμει ξαστεριά».

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ