Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τηλεδιάσκεψη Ομάδας Επαφής και μπαράζ ασκήσεων

ΚΙΕΒΟ.--

Μια νέα τηλεδιάσκεψη της λεγόμενης Ομάδας επαφής (της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των εκπροσώπων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, της εκπροσώπου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και του Ρώσου πρέσβη στην Ουκρανία) ανακοινώθηκε ότι θα γίνει σήμερα. Η συζήτηση σημειώνεται ότι θα αφορά την ανταλλαγή κρατουμένων και από τις δύο πλευρές και την πορεία της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας που διατηρείται παρά τις σποραδικές συγκρούσεις.

Χτες, επίσης, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επιστράτευση πάνω από 21.000 Ουκρανών ηλικίας 20 - 27 χρόνων για το διάστημα Απρίλη - Μάη. Θυμίζουμε ότι στόχος είναι ο στρατός να φτάσει σε λίγο διάστημα τους 250.000 άνδρες. Το γεγονός αυτό, βέβαια, όπως και τα γυμνάσια προετοιμασίας του στρατού από Αμερικανούς στρατιωτικούς και τα ΝΑΤΟικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα και τις Βαλτικές χώρες, δείχνει ότι προετοιμάζεται και στρατιωτική κλιμάκωση.

Την ίδια ώρα, τη δική της απάντηση δίνει η ρώσικη κυβέρνηση με μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στις νοτιοανατολικές περιοχές από 30/3 - 11/4, όπου τεστάρονται τα συστήματα αεράμυνας και οι συστοιχίες βαλιστικών πυραύλων. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε σχέδια για τη διεξαγωγή τουλάχιστον 4.000 στρατιωτικών ασκήσεων σε όλη τη χώρα το 2015.

Παράλληλα, στην Υπερδνεστερία, που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο και αποσπάστηκε από τη Μολδαβία, έγινε αυτές τις μέρες μια άσκηση «αντιμετώπισης τρομοκρατικών επιθέσεων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ΕΕ ενέκρινε χτες τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία στο όνομα της αντιμετώπισης της χρεοκοπίας, στην πραγματικότητα για την ενίσχυση της ντόπιας πλουτοκρατίας. Επίσης, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρατείνει την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου που διαθέτει στην Ουκρανία και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά θα επανεξετάσει την κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ