Τετάρτη 1 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πιθανή η παράταση των διαπραγματεύσεων

ΛΟΖΑΝΗ.--

Οι μαραθώνιες διπλωματικές διαβουλεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνεχίζονταν στη Λοζάνη της Ελβετίας έως αργά χτες βράδυ ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας. Οι τελευταίες πληροφορίες από το τραπέζι των σκληρών παζαριών ανέφεραν ως πιθανή την έκδοση μιας γενικής ανακοίνωσης που θα περιέγραφε τα βασικά σημεία μιας προκαταρκτικής συμφωνίας συνοδεία δέσμης εγγράφων στα οποία θα περιγράφονταν σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ερνεστ Τζος, πάντως, χτες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών κατά τουλάχιστον ένα 24ωρο υπό τον όρο, όπως είπε, ότι οι συνομιλίες θα είναι εποικοδομητικές. «Εάν είναι απαραίτητο και δεν έχει επιτευχθεί έως τα μεσάνυχτα (σ.σ. της Τρίτης) προκαταρκτική συμφωνία, τότε οι συνομιλίες, εάν είναι εποικοδομητικές, θα μπορούσαν να συνεχιστούν αύριο» (σ.σ. σήμερα 1η Απρίλη), είπε ο Τζος, σημειώνοντας ότι έχει ενημερωθεί σχετικώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέστρεψε χτες το πρωί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος κρίνοντας πως είναι «πολύ καλές οι προοπτικές μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με το Ιράν». Ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, είχε διακρίνει «λίγο παραπάνω φως» στις διαπραγματεύσεις μέχρι την ύστατη στιγμή, ενώ ο Κινέζος υπουργός Γουάνγκ Γι είχε δηλώσει «προσεκτικά αισιόδοξος».

Από την πλευρά του ο Μπεχρούζ Καμαβαλντί, εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, διαπίστωνε αργή πρόοδο «με δεδομένη την περιπλοκότητα των ζητημάτων και το γεγονός ότι πρόκειται για την τελευταία εξέταση των θεμάτων».

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, άδραξε για πολλοστή φορά την αφορμή για να αποδοκιμάσει την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι ικανή να αναπτύξει πυρηνικά όπλα «σε λιγότερο από έναν χρόνο». Δεν παρέλειψε να απειλήσει με αντίποινα, λέγοντας αφενός ότι «το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για την ασφάλεια και το μέλλον του», κάτι που πολλές φορές σημαίνει δολοφονικές επιδρομές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ