Παρασκευή 3 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις από το υπουργείο Αμυνας

Τα δεδουλευμένα Φλεβάρη - Μάρτη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα διεκδικούν οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από το υπουργείο Αμυνας, στο πλαίσιο στάσης εργασίας.

Αντιπροσωπεία του σωματείου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Κ. Ησυχο, ο οποίος μοίρασε διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν ως τη Μ. Πέμπτη. Ο ίδιος, όμως, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα των εργαζομένων για τις διαρροές από την ηγεσία του υπουργείου ότι είναι μόλις 250 αυτοί που χρειάζονται στις εργασίες του Ναυπηγείου και πως θα γίνει επανεξέταση όλων των συμβάσεων. Στην πραγματικότητα, κανένας από τους 840 εργαζομένους δεν είναι εξασφαλισμένος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε στους εργαζόμενους ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο στο μέλλον να συστήσει έναν «ενιαίο φορέα» ναυπηγικής βιομηχανίας υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Πρόκειται για την «πάγια» θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπει τη σύμπραξη του δημοσίου με ιδιώτες. Είναι ακριβώς η ίδια πρόταση που προβάλει και ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Ν. Ταβουλάρης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ο Κ. Ησυχος δεν είπε λέξη για την πλήρη επαναλειτουργία του ναυπηγείου, δηλαδή και του εμπορικού τμήματος, που έχει κλείσει από το 2010 και για 15 χρόνια, με απόφαση της ΕΕ.

Οπως προκύπτει από τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι, μετά το Γολγοθά των δυο χρόνων απληρωσιάς που τους επέβαλε η εργοδοσία (αραβογερμανικά μονοπώλια «ADM» και «Thyssen Krupp») από τις 18/4/2012 ως το Μάη του 2014, τώρα βρίσκονται και «επισήμως» στον αέρα. Παρά τη δικαστική απόφαση που δίνει εντολή στα μονοπώλια να καταβάλουν στο ακέραιο τους μισθούς των δύο ετών, η εργοδοσία την παραβιάζει χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, ενώ «ADM» και «Thyssen Krupp» έχουν ήδη τσεπώσει συνολικά 2,4 δισ. ευρώ (το 75% του προϋπολογισμού) από το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ