Παρασκευή 3 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Βομβαρδισμοί και προέλαση Χούτι στο Αντεν

Από τους βομβαρδισμούς στη Σαναά
Από τους βομβαρδισμούς στη Σαναά
ΣΑΝΑΑ.--

Πλήγμα στον κεντρικό στόχο της επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη που υποτίθεται πως είναι η ανάσχεση της προέλασης των Σιιτών Χούτι προς το νότο και δη στην πόλη Αντεν φέρεται πως κατάφεραν οι πολιτοφυλακές των τελευταίων. Εως χτες το μεσημέρι, ένοπλοι Σιίτες Χούτι αναφέρθηκε πως κατάφεραν να καταλάβουν την κεντρική συνοικία της πόλης Κρέιτερ, αφού προηγουμένως έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το Προεδρικό Μέγαρο στο Αντεν, που θύμιζε από νωρίς έρημη πόλη. Ωστόσο, οι σκληρές συγκρούσεις δεν ήταν αναίμακτες. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, έως το μεσημέρι στο Αντεν είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 44 άτομα, εκ των οποίων οι 18 άμαχοι.

Αίσθηση προκάλεσαν νωρίτερα οι πληροφορίες περί απόβασης δεκάδων ξένων στρατιωτών στο Αντεν, η εθνικότητα των οποίων δεν έγινε γνωστή. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του ειδησεογραφικού δικτύου ΤΕΛΕΣΟΥΡ και ισπανικών ΜΜΕ, πρόκειται για Αιγύπτιους πεζοναύτες που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Αντεν «δίχως πρόθεση να συμμετάσχουν σε μάχες».

Η έκρυθμη κατάσταση στην Υεμένη ρίχνει λάδι στη φωτιά δράσης των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα Αραβικής Χερσονήσου» (AQPA) που δρουν τα τελευταία χρόνια στην κεντρική και νότια Υεμένη ενάντια στο στρατό και στις εγχώριες δυνάμεις ασφαλείας. Χτες, σε φυλακές του λιμανιού Μουκάλα στην Αραβική Θάλασσα (απέχει 500 χλμ. ανατολικά του Αντεν) τζιχαντιστές της «Αλ-Κάιντα» επιτέθηκαν στην κεντρική φυλακή και απελευθέρωσαν 150 κρατουμένους.

Ειρηνευτικές συνομιλίες ζητά η Μόσχα

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάνταρ Λουκάσεβιτς είχε εκτιμήσει ότι ξεπερνά τους 250 ο αριθμός των νεκρών αμάχων από την έναρξη της επίθεσης στις 26 Μάρτη. Από αυτούς, τουλάχιστον 62 είναι παιδιά, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες.

Η κόντρα ανάμεσα στη Ρωσία και σε χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (με εξαίρεση το Ομάν που αντιτίθεται στην επίθεση στην Υεμένη) αντικατοπτρίστηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προωθούν σχέδιο απόφασης για την επιβολή μαζικών κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στους Υεμενίτες Σιίτες Χούτι. Οι Ρώσοι διαφωνούν, επιδιώκοντας την επιβολή επιλεκτικών κυρώσεων σε συγκεκριμένους αξιωματούχους των Χούτι και εμπάργκο όπλων σε όλες τις πλευρές, και ιδιαίτερα στη φρουρά του φιλοδυτικού προέδρου της Υεμένης Χάντι που είχε δώσει το πρόσχημα επίθεσης από τη Σαουδική Αραβία στη χώρα του, ζητώντας ξένη στρατιωτική επέμβαση. Οι ρωσικές αντιδράσεις αποθάρρυναν τους Σαουδάραβες εξ αρχής να αποτολμήσουν νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ετσι τώρα το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καμώνεται πως δεν έχει ανάγκη μία απόφαση νομιμοποίησης της επέμβασης από τον ΟΗΕ υπό το πρόσχημα πως αυτή έγινε «νόμιμα έπειτα από αίτημα του προέδρου της Υεμένης Χάντι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ