Παρασκευή 3 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας

ΛΟΖΑΝΗ.--

Την άρση όλων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, τη συγκρότηση διεθνούς κοινοπραξίας που θα αναλάβει τον ανασχεδιασμό και την κατασκευή εκσυγχρονισμένου αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, τη μετατροπή του πυρηνικού σταθμού του Φορντό σε εργαστήριο πυρηνικής φυσικής και τον περιορισμό των δυνατοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου που διαθέτει σήμερα η Τεχεράνη προβλέπει, μεταξύ άλλων, η διεθνής προκαταρκτική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία έκλεισαν χτες βράδυ οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες του Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας (Ομάδα 5+1).

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες βράδυ από τη Λωζάννη της Ελβετίας, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντα Ζαρίφ, ανακοίνωσαν ότι οι πλευρές κατέληξαν σε κοινά αποδεκτές λύσεις για τις βασικές παραμέτρους της μελλοντικής συνολικής συμφωνίας, που θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 30 Ιούνη τρέχοντος έτους.

Η Μογκερίνι τόνισε ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν θα αρθούν εφόσον η Τεχεράνη τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Ιρανός υπουργός επισήμανε ότι με βάση τη μελλοντική τελική συμφωνία όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα παύσουν να ισχύουν. Επιβεβαίωσε ότι το Ιράν θα σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο Φορντό, όμως, θα συνεχίσει τη δραστηριότητα αυτή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στο Νατάνζ. Ξεκαθάρισε, εντούτοις, ότι η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δε συνιστά ταυτόχρονα και συμφωνία επίλυσης των διμερών ζητημάτων Ιράν - ΗΠΑ.

Τη συμφωνία χαιρέτισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, χαρακτηρίζοντας το περασμένο 24ωρο «μεγάλη μέρα» και σημειώνοντας ότι η ΕΕ, η Ομάδα 5+1 και το Ιράν διαθέτουν πλέον «τις παραμέτρους για να επιλύσουν τα κυριότερα προβλήματα» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο Βρετανός ομόλογός του, Φίλιπ Χάμοντ, τόνισε ότι η προκαταρκτική συμφωνία συνιστά μια «καλή βάση» γι' αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει μια «πολύ καλή συμφωνία». Ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, χαρακτήρισε το πλαίσιο της συμφωνίας «μεγάλο, αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός», ενώ ο Γάλλος Λοράν Φαμπιούς επισήμανε ότι «ακόμη υπάρχει δουλειά» που πρέπει να γίνει μέχρι τη σύνταξη του τελικού κειμένου.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτήρισε την πρώτη συμφωνία ως «ιστορική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ