Παρασκευή 3 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στρώνουν έδαφος για ένταση της καταστολής

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Δε θα υπάρξει καμιά ανοχή, ούτε για ένα λεπτό, απέναντι σε όσους βγαίνουν έξω (για να διαδηλώσουν) στους δρόμους χωρίς άδεια, απειλώντας την ασφάλεια της χώρας, για όποιους και αν πρόκειται και όποια κι αν είναι η πρόθεσή τους». Τα παραπάνω δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, λίγο μετά την κηδεία του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, τον οποίο ένοπλοι έπιασαν όμηρο την περασμένη Τρίτη, μέσα στο δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης.

Τόσο η επίθεση στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, όσο και άλλες πρόσφατες επιθέσεις ενόπλων (π.χ., στα γραφεία του κυβερνώντος AKP, σε αστυνομικά τμήματα) ήδη αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και συνολικά την αστική τάξη, που τσουβαλιάζουν τέτοια περιστατικά με τη δράση του λαϊκού - εργατικού κινήματος και, ουσιαστικά, στρώνουν το έδαφος για ένταση της καταστολής σε βάρος των λαϊκών αγώνων. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστική η παραπάνω επισήμανση του Νταβούτογλου, που συνδέει ευθέως τις διαδηλώσεις με επιθέσεις ενόπλων, όπως και η αόριστη δήλωσή του ότι «αποφασίσαμε να πάρουμε ορισμένες προφυλάξεις μετά τις προκλητικές ενέργειες σε ορισμένους δρόμους της Κωνσταντινούπολης».

Πάντως, οι επιθέσεις ενόπλων στην Τουρκία αυξάνονται λίγες μέρες μετά την έγκριση του νέου νόμου «για την εσωτερική ασφάλεια», που διευρύνει τα περιθώρια παρέμβασης των δικαστικών και αστυνομικών αρχών σε βάρος του λαϊκού κινήματος, προβλέποντας, για παράδειγμα, τη δυνατότητα σύλληψης ακόμα και αν κάποιος είναι απλά ύποπτος για κάτι.

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση έχει υψώσει τους τόνους, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ανικανότητα» διασφάλισης της δημόσιας τάξης, στο πλαίσιο και της ενδοαστικής αντιπαράθεσης που δυναμώνει εν όψει και των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούνη. Αλλωστε, μην ξεχνάμε την «κόντρα» που έχει ανοίξει την τελευταία 2ετία μεταξύ του AKP και κύρια του σημερινού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρώην στενού του συμμάχου ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που είχε στενές «επαφές» με ισχυρούς κύκλους εντός και εκτός συνόρων.

Μάλιστα, ο Νταβούτογλου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτοί οι τρομοκράτες (σ.σ. οι δύο ένοπλοι που εισέβαλαν το Δικαστικό Μέγαρο και φέρονται ως μέλη της οργάνωσης "Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα - Μέτωπο" DHKP-C) έκαναν διεθνείς κλήσεις στη διάρκεια της επίθεσης. Είχαν επαφές με ορισμένους κύκλους στο εξωτερικό».

Χτες, η αστυνομία συνέχισε με νέες συλλήψεις στη συνοικία Οκμεϊντάνι, όπου θεωρείται ότι μένουν μέλη και υποστηρικτές της DHKP-C. ΜΜΕ μετέδωσαν, μάλιστα, ότι την επιχείρηση διεξήγαν δεκάδες αστυνομικοί που «υποστηρίζονταν» από τεθωρακισμένα οχήματα.

Πιθανή η «αποκατάσταση» των σχέσεων με το Ισραήλ

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχουν οι δηλώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, μιλώντας στο ισραηλινό δίκτυο Κανάλι 2, όπου και χαρακτήρισε την επανεκλογή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως «επιτυχία». Ο Αρίντς υπογράμμισε ότι «η Τουρκία περιμένει και ελπίζει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα εκφράσει την ισχυρή πολιτική της θέληση να τελειώσει η διαμάχη με την Παλαιστίνη... Ετσι, αν ο Νετανιάχου πρόκειται να κάνει μια νέα αρχή, αν κάνει μια χειρονομία απέναντι στην Τουρκία ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη με όρους αποκατάστασης σχέσεων, πιστεύουμε ότι θα ήταν σωστό να εκφράσει ότι είναι ισχυρή η βούλησή του για ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ