Τρίτη 7 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ανοίξει έναν τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, για να καταθέτει τα έσοδα από το πετρέλαιο, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει το ενδεχόμενο να πέσουν τα έσοδα αυτά στα χέρια της αντίπαλης λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη. Την Κυριακή, τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη ανέλαβαν την ευθύνη επίθεσης αυτοκτονίας με τέσσερις νεκρούς και 20 τραυματίες στην πόλη Μισράτα.

ΑΤΑΚΑΜΑ.-- Τραγική είναι η κατάσταση για πάνω από 30.000 ανθρώπους στην επαρχία της Ατακάμα στη Βόρεια Χιλή από τις συνεχιζόμενες σφοδρές βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις και πλημμύρες. Ηδη, έχουν σκοτωθεί 25 άνθρωποι, αγνοούνται άλλοι 125. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Αναγκών (Onemi), περίπου 2.700 πλημμυροπαθείς φιλοξενούνται σε καταφύγια. Την ίδια ώρα, στη Νότια Χιλή εξακολουθεί να ισχύει ο πορτοκαλί συναγερμός γύρω από το ηφαίστειο Βιγιαρίκα, που στις αρχές Μάρτη σημείωσε μια μικρή έκρηξη και ταυτόχρονα μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουν κατακάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον τυφώνα «Μέισακ» που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές των Φιλιππίνων και πάνω από 25.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Υπολογίζεται ότι πέντε εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που βρίσκονταν στην πορεία του «Μέισακ».

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.-- Ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας το Σάββατο. Σκοτώθηκαν έξι επιβάτες, ανάμεσά τους ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Νατζίμπ Ραζάκ και ένας πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν επίσης στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε τοπικά ΜΜΕ ότι είδαν το αεροσκάφος να εκρήγνυται στον αέρα πριν συντριβεί στο έδαφος. Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε ότι το ελικόπτερο μετέφερε προσκεκλημένους που επέστρεφαν από τη γαμήλια δεξίωση για την κόρη του Νατζίμπ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Λεωφορείο έπεσε σε έναν ποταμό στην ορεινή επαρχία Γκιζού της νότιας Κίνας, προκαλώντας το θάνατο 21 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων τριών. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, τα οδικά δυστυχήματα αυξήθηκαν το 2014 κατά 1,9%. Συνολικά σημειώθηκαν 426.000 δυστυχήματα που κόστισαν τη ζωή πάνω από 87.200 ανθρώπων.

ΡΩΜΗ.-- Περίπου 1.500 μετανάστες που επέβαιναν σε πέντε πλοία εντόπισαν το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό και η ακτοφυλακή. Χιλιάδες μετανάστες εξακολουθούν καθημερινά να προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, αναζητώντας καταφύγιο μακριά από τις εστίες πολέμου και τη δυστυχία που οι ιμπεριαλιστές σκορπούν σε όλο και περισσότερες χώρες, ειδικά της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ενοπλοι που ανήκουν σε οργάνωση - παρακλάδι του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος» στο Σουδάν (SPLM-N) κατέσχεσαν φορτηγό στη νότια σουδανική πόλη Κορντοφάν σε μια προσπάθεια να παρεμποδίσουν τις γενικές εκλογές που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στο Σουδάν στις 13 Απρίλη.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο 27χρονος Ισπανός σπηλαιολόγος Χουάν Μπολιβάρ, ο μοναδικός από τους άλλους δύο συναδέλφους του που επιβίωσε έπειτα από τον εγκλωβισμό τους σε χαράδρα στο όρος Ατλαντα, μεταφέρθηκε χτες τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες σε κλινική της νότιας μαροκινής πόλης Ουαρζαζάτ.

ΣΟΦΙΑ.-- Σε επιφυλακή είναι το τρέχον 48ωρο οι βουλγαρικές αρχές σε 12 περιφέρειες καθώς φοβούνται άνοδο της στάθμης ποταμών Ισκουρ, Τούντζα, Εβρου, Αρδα, Νέστου και Στρυμόνα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στη Σερβία η πρόταση ψηφίσματος «για τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Σέρβοι σε βάρος των Κοσσοβάρων Αλβανών στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1999», που κατέθεσε προς υιοθέτηση στην κοσσοβάρικη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ