Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραγωδία με μετανάστες ανατολικά της Σύμης

Το «κέντρο κράτησης» στην Κω

Eurokinissi

Το «κέντρο κράτησης» στην Κω
Επτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και αγνοούνταν τουλάχιστον άλλοι τέσσερις, προσπαθώντας να περάσουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα πλοιάριο που μετέφερε περίπου 20 αλλοδαπούς βυθίστηκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Σύμης, με αποτέλεσμα να βρεθούν όλοι στη θάλασσα. Οπως ενημέρωσε το Λιμενικό Σώμα, κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού έκανε έρευνες για να βρει τους αγνοούμενους, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε πως είχε ανασύρει από τα νερά εννέα άτομα ζωντανά και τους επτά νεκρούς.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ακόμα ψάχνει τον τρόπο να εφαρμόσει τα αντιμεταναστευτικά ευρωενωσιακά μέτρα διαχείρισης των ροών μεταναστών και προσφύγων. Οπως έχει γίνει γνωστό, την εκπόνηση νέου εθνικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου αναλαμβάνει διυπουργική ομάδα εργασίας. Η επιτροπή απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Εσωτερικών, Ναυτιλίας, Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, υπό το συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών και του γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο μεταξύ, ασφυκτική γίνεται η κατάσταση στα νησιά όπου φτάνουν κατά κύματα μετανάστες που ψάχνουν μια διέξοδο από τις εμπόλεμες ζώνες.

Χτες, έντεκα αλλοδαποί εντοπίστηκαν, στην περιοχή Κάπη της Λέσβου. Τη Δευτέρα 39 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν, όταν βρέθηκαν από το Λιμενικό σε ιστιοφόρο σκάφος προσαραγμένο στη θαλάσσια περιοχή Αλυκή Τιγκακίου της Κω, άλλοι 26 πιάστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Συκαμινέας της Λέσβου, 50 στην περιοχή Αμμουδέλι, πέντε στην περιοχή ναυτικός όμιλος της Χίου, 42 στην περιοχή Βατερών της Λέσβου και άλλοι 38 στην περιοχή ναυτικός όμιλος της Χίου.

Στο μεταξύ, στην Κω σε ένα χώρο, όπου θα έπρεπε να φιλοξενούνται έως 35 μετανάστες, υπάρχουν 160. Στο ιταλικό κτίριο της δεκαετίας του '30 που στεγάζει το αστυνομικό τμήμα του νησιού τις τελευταίες μέρες είναι στοιβαγμένοι 236 άνθρωποι, άλλοι στο προαύλιο και άλλοι στο εσωτερικό του. Κούτες στρωμένες στο πάτωμα, κουβέρτες ανάμεσα σε σκουπίδια, άνθρωποι ξαπλωμένοι στο πάτωμα της αυλής. Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 περίπου 3.900 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν σε Κω, Λέρο και Κάλυμνο.

Οι μετανάστες παραδίδονται από τους λιμενικούς στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου είτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση για παραμονή έξι μηνών στη χώρα - αν είναι Σύροι - είτε να τους δοθεί βεβαίωση που τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα σε έναν μήνα. Η διαδικασία καταγραφής και έκδοσης των βεβαιώσεων διαρκεί τουλάχιστον ένα 24ωρο, κατά το οποίο πρέπει να κρατηθούν. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες έχει μπλοκάρει τις υπηρεσίες του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. Μόνο στην Κω φέτος έχουν έρθει περίπου 1.800 μετανάστες. Για το 2014 οι αφίξεις μεταναστών ήταν περίπου 7.500.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στα υπόλοιπα νησιά είναι ότι στη Λέσβο το 2014 πιάστηκαν 12.187 μετανάστες και πρόσφυγες (το 2013 ήταν 3.793), στη Χίο πιάστηκαν 6.158 (το 2013 ήταν 1.560), στη Σάμο πιάστηκαν 7.633 (το 2013 ήταν 3.323) και στα Δωδεκάνησα 15.052 (το 2013 ήταν 2.409).

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει δέσμευση από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη δημιουργία κατάλληλων δημόσιων και ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας των μεταναστών χωρίς χαρτιά, τη δε συγκρότηση ανθρώπινων κέντρων φιλοξενίας, την εξαρτά από το εάν η ΕΕ θα δεχτεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή τους. Υπενθυμίζεται ότι με σχετική ερώτησή του το ΚΚΕ, τον περασμένο Φλεβάρη, είχε ζητήσει, ανάμεσα στα άλλα, να κλείσουν όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών και να αντικατασταθούν από δημόσια ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκής σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ