Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Ανοίγει ο δρόμος για την ακύρωση όλων των μετεγγραφών

Το δρόμο για να ακυρωθούν όλες οι μετεγγραφές των φοιτητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που έγιναν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, ανοίγει χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Σύμφωνα με αυτήν, έγινε δεκτή η προσφυγή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και των 115 μελών του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Σχολών αυτών, οι οποίοι προσέφυγαν κατά των αποφάσεων του υπουργού Παιδείας (Α. Λοβέρδου) όσο και κατά του σχετικού νόμου (4264/2014) που προβλέπουν τη διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών.

Το ΣτΕ έκρινε τελικά αντισυνταγματικές όσες μετεγγραφές έγιναν βάσει του νόμου του περασμένου έτους 4264/2014 και λέει ότι οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυρωθούν, ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για μετεγγραφή «στερούνται νομίμου ερείσματος» και ότι οι Σχολές ή τα Τμήματα όπου οι πρωτοετείς αυτοί φοιτητές εισήχθησαν βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, οφείλουν να τους επανεγγράψουν, εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή βάσει των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν. Ωστόσο, η απόφαση αυτή συνιστά τιμωρία για τους φοιτητές, για κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Κι αυτό γιατί όταν συμπλήρωναν τα μηχανογραφικά τους, είχε ήδη ψηφιστεί ο νόμος και γνώριζαν ότι θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής, κάτι που τώρα τους αφαιρείται, ενώ δε θα δήλωναν στο μηχανογραφικό τους Τμήματα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αν δεν μπορούσαν να φοιτήσουν σε αυτά.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, οι πρωτοετείς φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

Το υπουργείο αφήνει ξεκρέμαστους τους φοιτητές

Η απόφαση του ΣτΕ τινάζει στον αέρα όλες τις μετεγγραφές, αφού δίνει το δικαίωμα και σε όποια άλλη Σχολή ή Τμήμα (πέραν των Αρχιτεκτονικών) να προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους, στερώντας ουσιαστικά από χιλιάδες παιδιά το δικαίωμα να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Στην πραγματικότητα, η απόφαση του ΣτΕ έρχεται να υλοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης για ακύρωση των μετεγγραφών, καθώς από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι «οι μετεγγραφές δε θα είναι πλέον εύκολες», «η δίκαιη (!) προσφυγή των Σχολών ενάντια στις μετεγγραφές είναι πράξη αντίστασης», «οι μετεγγραφές είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα»...

Με άλλα λόγια, το υπουργείο είχε δείξει τις διαθέσεις του υπέρ των Αρχιτεκτονικών Σχολών και κατά των φοιτητών, δηλώνοντας (ο υπουργός) ότι εάν μεν χάσουν οι Αρχιτεκτονικές Σχολές την προσφυγή, τότε το υπουργείο θα είναι εκεί να τις ενισχύσει στοιχειωδώς διδακτικά, ενώ προς τους φοιτητές υπό μετεγγραφή κύκλοι του υπουργείου είχαν δηλώσει ότι εάν το ΣτΕ δικαιώσει την Αρχιτεκτονική, τότε το υπουργείο δε θα μπορεί να κάνει τίποτα για τους φοιτητές!

Θυμίζουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ πρωτοστάτησαν σε αλλεπάλληλες και πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, απαιτώντας να ολοκληρωθούν οι μετεγγραφές και να ενισχυθούν οικονομικά τα Ιδρύματα. Παράλληλα, το ΚΚΕ στήριξε τους φοιτητές υπό μετεγγραφή με Παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ