Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγαλώνουν τα διαχειριστικά ζόρια

«Προειδοποιήσεις» σχετικά με τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 απευθύνει το μελετητικό ίδρυμα του ΣΕΒ. Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδείνωση των συνθηκών συνεχίστηκε και στο α' δίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ επισημαίνεται πως εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν τότε είναι «πολύ πιθανή η πρόκληση σημαντικών δημοσιονομικών προβλημάτων». Οι «αστοχίες» του περσινού προϋπολογισμού (2014) εντοπίζονται, κατά κύριο λόγο, στη μη απόδοση των κερδών που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα «ακούρευτα» ελληνικά κρατικά ομόλογα. Στο γεγονός αυτό οφείλεται και η υστέρηση στο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Να σημειωθεί ότι η απόδοση των ποσών αυτών (1,9 δισ. ευρώ) έχει ως όρο και προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης.

Εξάλλου, στα 75,7 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, ενώ το α' δίμηνο του 2015 οι νέες οφειλές έφτασαν περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο και με το βλέμμα στραμμένο στα αντιλαϊκά χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου», η συγκυβέρνηση, την επόμενη βδομάδα, βάζει σε εφαρμογή τη ρύθμιση της τμηματικής εξόφλησης (μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις).

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με έκθεση του οίκου «Fitch», τα προβληματικά δάνεια στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους έφτασαν στο τέλος του 2014 τα 72 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των δανείων. H πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει «κακή τράπεζα» (bad bank) αποτελεί, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, «θετικό βήμα» στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, γιατί αναγνωρίζει ότι τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπονομεύουν τη χορήγηση νέων. Παράλληλα, ωστόσο, επισημαίνουν πως η πρόταση που παρουσιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται «ανεπαρκής» σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ