Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπογραφή οκτώ συμφωνιών κατά την επίσκεψη Ερντογάν

Από τη συνάντηση Ερντογάν - Ροχανί στην Τεχεράνη
Από τη συνάντηση Ερντογάν - Ροχανί στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι Πρόεδροι του Ιράν, Χασάν Ροχανί, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις διαφορές σε καίρια ζητήματα της διεθνούς πολιτικής με πρώτη την ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη (που στηρίζεται ανοικτά από την Αγκυρα) προχώρησαν στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, με αφορμή την επίσημη ημερήσια επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες στην Τεχεράνη ο Τούρκος ηγέτης.

Η έντονη αλληλεξάρτηση των ιρανο-τουρκικών οικονομικών σχέσεων και οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της τουρκικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανάγκη των τουρκικών μονοπωλίων για αύξηση των δραστηριοτήτων τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας εξηγούν γιατί οι δύο ηγέτες υπέγραψαν οκτώ σημαντικές οικονομικές συμφωνίες και υποστηρίζουν από κοινού την προώθηση του στόχου για διπλασιασμό του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών από τα 14 δισ. δολάρια που έφθασαν το 2014 στα 30 δισ. ως το τέλος τρέχοντος έτους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κληθείς, ωστόσο, να σχολιάσει την αιματοχυσία στην Υεμένη (όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στους Σιίτες Χούτι, τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον φιλοδυτικό Σουνίτη πρόεδρο της Υεμένης Χάντι, ενώ ταυτόχρονα οι πρώτοι βομβαρδίζονται από τον στρατιωτικό συνασπισμό της Σ. Αραβίας) δήλωσε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του: «Δε με ενδιαφέρει εάν είναι Σιίτες ή Σουνίτες, αυτό που με αφορά είναι οι Μουσουλμάνοι. Γενικά πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το αιματοκύλισμα, σε αυτόν τον θάνατο...».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, από την άλλη, έσπευσε να συμπληρώσει πως και οι δυο θεωρούν ως απαραίτητο «το τέλος του πολέμου και του αιματοκυλίσματος στην Υεμένη όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ενα από τα αγκάθια στις διμερείς οικονομικές σχέσεις είναι η τιμή του ιρανικού φυσικού αερίου, η οποία θεωρείται «τσουχτερή» από την Αγκυρα σε σημείο που το 2012 προσέφυγε στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ελβετία. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έκρυψε ότι η Τουρκία (που ετησίως αγοράζει τουλάχιστον 10 δισ. κυβικά μέτρα ιρανικού φυσικού αερίου) θα αγόραζε μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από το Ιράν εάν ήταν φθηνότερο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ