Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
«Πράσινο φως» για τις... παραλίες

Η πλειοψηφία της ηγεσίας επιμένει σε θέσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα των δημοσίων υπαλλήλων και καλλιεργεί την αγωνιστική αδράνεια για την καλοκαιρινή περίοδο

Επιβεβαιώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ η καταδίκη σε αδράνεια των δημοσίων υπαλλήλων με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Α. Π., καθώς όχι μόνο επιβραβεύτηκε η μέχρι σήμερα τακτική της συνδικαλιστικής οργάνωσης, αλλά για μια ακόμη φορά δεν έγινε δεκτή η πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου για συνέχιση των κινητοποιήσεων - με τις κατάλληλες μορφές λόγω της καλοκαιρινής περιόδου - και αλλαγή των αιτημάτων.

Ακόμη περισσότερο, σε σχέση με το ασφαλιστικό, στελέχη της ΠΑΣΚ στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ φαίνεται να «καλοβλέπουν» τη μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων σε κεφαλαιοποιητική (στα πλαίσια που λειτουργεί και η λεγόμενη «επαγγελματική» ασφάλιση), καθώς και την εκμετάλλευση των αποθεματικών των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης!

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα θέματα του Ασφαλιστικού, της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του οικογενειακού επιδόματος και οργανωτικά ζητήματα για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που θα γίνει στα τέλη του Νοέμβρη.

Η θέση της ΕΣΑΚ Δημοσίου ήταν η άμεση οργάνωση και προκήρυξη περιφερειακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες της καλοκαιρινής περιόδου, με κύρια ζητήματα την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Η πλειοψηφία της Εκτελεστικής, αφού για άλλη μια φορά επικρότησε τους μέχρι τώρα χειρισμούς, επέμεινε στην ενεργοποίηση της ΑΔΕΔΥ μετά το καλοκαίρι και μάλιστα χωρίς να αποκλείονται οι διαδικασίες του «κοινωνικού διαλόγου», καθώς επισημάνθηκαν ιδιαίτερα δυο θέματα: Η διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό και η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για το ίδιο θέμα, η οποία και θα προηγηθεί. Εξάλλου, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας έχουν κάνει σαφείς τις διαθέσεις τους απέναντι στον «κοινωνικό διάλογο», αφού από κοινού συμμετείχαν στη συνάντηση που είχε προκαλέσει για το θέμα ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης.

Εκφράστηκε, επίσης, η επιμονή της πλειοψηφίας στο αίτημα για νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπάλληλους, με πρώτο μισθό τις 250 χιλ. δρχ. Η αντίθεση της ΕΣΑΚ Δημοσίου έχει να κάνει με το ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει ζήτημα νέου μισθολογίου, έτσι ώστε να προχωρήσει με τη συναίνεση της ΑΔΕΔΥ στην αντιδραστική αναμόρφωσή του, σύμφωνα με όσα ορίζει και το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Η ΕΣΑΚ Δημοσίου υποστηρίζει την ανάγκη κινητοποιήσεων για αυξήσεις 28%, για να μη διευκολυνθεί η κυβέρνηση στην προώθηση των αντιδημοσιοϋπαλληλικών μέτρων της, αλλά και επειδή η εμπειρία συνδέει τη διαμόρφωση κάθε νέου μισθολογίου με μακρόχρονο πάγωμα των μισθών.

Σε σχέση με το οικογενειακό επίδομα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε στην ΑΔΕΔΥ ότι θα ξεκαθαρίσει τη θέση της το Σεπτέμβρη, ενώ αρχικά είχε δεσμευτεί ότι θα απαντήσει τον περασμένο Μάη. Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ έθεσαν ξανά θέμα αναδρομικής καταβολής από το 1984 και διπλασιασμού του, καθώς δεν έχει αναπροσαρμοστεί καθόλου από τότε. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ φάνηκε πρόθυμη να δώσει κι άλλη πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, ενώ αντιμετωπίζει γενικότερα το θέμα στα πλαίσια των δικαστικών διαδικασιών, αντί να το αναγάγει σε ζήτημα πάλης των δημοσίων υπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ