Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Θλιβερά νούμερα, δεν επιτρέπουν γιορτασμούς...

Πάνω από 11.500.000 πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο, πάνω από 4.000.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι, περισσότεροι από 1.200.000 αιτούντες άσυλο, περίπου 26.000 αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια, 6.600 πρόσφυγες αυτή τη στιγμή στη χώρα μας με ποσοστό χορήγησης ασύλου μόλις και μετά βίας στο 13% και με τουλάχιστον 1.200 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου... Με αυτά τα θλιβερά νούμερα, κανείς δε δικαιούται σήμερα να μιλά για γιορτασμούς. Χρέος όλων να γίνει η σημερινή Πρώτη Διεθνής Μέρα Προσφύγων, αφορμή για να αναλογιστούμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους κατατρεγμένους της Γης.

Εκείνοι, πάντως, που επιμένουν στους... γιορτασμούς, προγραμματίζουν σήμερα στο Σύνταγμα ανοιχτή εκδήλωση, στις 7 μ.μ., για παιδιά και μεγάλους. Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα των προσφύγων, καθώς και «να μεταδοθεί το μήνυμα της αλληλεγγύης, της επαφής και του σεβασμού απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά και της ανάγκης για την ένταξη και τη δυνατότητα προσφοράς τους στην κοινωνία».

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση των Προσφυγικών Κατοικιών και οι Σύλλογοι - Κινήσεις Πολιτών, που την απαρτίζουν, αποφάσισαν να τιμήσουν τη Διεθνή Μέρα των Προσφύγων με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7.30 μ.μ., μπροστά στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην εκδήλωση αυτή, θα προβληθούν τα προβλήματα των προσφύγων και των προσφυγικών κατοικιών των διάφορων περιοχών της Αθήνας, που κινδυνεύουν με κατεδάφιση και «αξιοποίηση», ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα. Η Συντονιστική καλεί τα προσφυγικά σωματεία, τους πολίτες και τους μετανάστες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να διαδηλώσουν κατά της κατεδάφισης των προσφυγικών κατοικιών.

Τέλος, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της, διότι «κατά την εκδίκαση της προσφυγής των κατοίκων των Προσφυγικών της Δραπετσώνας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο εισηγητής, σύμβουλος του ΣτΕ, πρότεινε την ακύρωση της έκθεσης αυτοψίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία κρίθηκαν κατεδαφιστέες ως σεισμόπληκτες οι πολυκατοικίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ