Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα πρόκληση της ΠΕΤΡΟΛΑ

Με ανακοίνωσή της θεωρεί δεδομένες τις επεκτάσεις, παρά την ομόφωνη απόρριψη τής περιβαλλοντικής μελέτης της από το Νομαρχιακό Συμβούλιο!

Η ΠΕΤΡΟΛΑ με χτεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει προκλητικά ότι θα «προχωρήσει κανονικά το έργο» των επεκτάσεων του διυλιστηρίου της, παρά την αντίθετη γνωμάτευση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δυτικής Αττικής, το οποίο την περασμένη βδομάδα απέρριψε ομόφωνα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε υποβάλει!

Η προκλητική αυτή στάση της ΠΕΤΡΟΛΑ ενισχύεται προφανώς από τις διαβεβαιώσεις που έχει η ίδια αποσπάσει από την κυβέρνηση, η οποία προωθεί την αδειοδότηση των επεκτάσεων, γράφοντας στα «παλαιότερα των υποδημάτων της» την καθολική αντίδραση των κατοίκων του Θριασίου που θέλουν να ζήσουν με ασφάλεια σε ένα βιώσιμο περιβάλλον. Προκειμένου, μάλιστα, να δώσει η ΠΕΤΡΟΛΑ ένα πρόσθετο άλλοθι προς την κυβέρνηση για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των καταστροφικών επεκτάσεων, αναφέρει ότι... «δεσμεύεται να εφαρμόσει κάθε περιβαλλοντικό όρο που θα προβλέπει η υπουργική απόφαση της άδειας εγκατάστασης» και ότι «αποδέχεται τον έλεγχο και τη διαρκή παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων περιβαλλοντικής προστασίας και ασφαλείας του διυλιστηρίου»! Στην προσπάθειά της να «χρυσώσει το χάπι» ακόμη περισσότερο, δηλώνει ότι υποστηρίζει τη συγκρότηση «Ανεξάρτητης Επιτροπής Ελέγχου από εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Πολυτεχνείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου»...

Εντύπωση προκαλεί και το απόσπασμα της ανακοίνωσης σύμφωνα με το οποίο η ΠΕΤΡΟΛΑ προσπαθεί να ξεμπερδέψει με την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι σε αυτήν οδηγήθηκε από... παραπλανητικά στοιχεία! Και αυτό όταν είναι γνωστό ότι η απόφαση απόρριψης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η ΠΕΤΡΟΛΑ πάρθηκε ύστερα από απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονική εισήγηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης που υπερψηφίστηκε: Η Περιβαλλοντική Μελέτη της ΠΕΤΡΟΛΑ, μεταξύ άλλων, αποκρύπτει ότι στο χώρο υπάρχουν δασικές εκτάσεις, κάνει ανακριβή αναφορά στην υφιστάμενη ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ αποσιωπά τη σοβαρή ρύπανση του εδάφους, του υπεδάφους, της θάλασσας και του υδροφόρου ορίζοντα.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι η ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία πλέον είναι αναγκασμένη να προχωρήσει στη διαδικασία αδειοδότησης των επεκτάσεων χωρίς να έχει εξασφαλίσει την παραμικρή κοινωνική συναίνεση, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτήσει νέες απρόβλεπτες κοινωνικές αντιδράσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ