Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομόφωνο «όχι» στη μετοχοποίηση της ΕΥΑΘ

Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της σύσκεψης των φορέων της Θεσσαλονίκης με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Εργατικό Κέντρο, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΕΥΑΘ να πάει για μετοχοποίηση, γιατί αυτό σημαίνει στην ουσία ιδιωτικοποίηση, που δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην περίπτωση του νερού, που είναι φυσικό αγαθό και πρέπει να παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο.

Αποφασίστηκε ακόμα την ερχόμενη Δευτέρα να κληθούν από το ΕΚΘ και τους φορείς οι βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης σε σύσκεψη με αυτό το θέμα και να σταλεί σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το εποπτεύον υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης καθώς και τον πρωθυπουργό που να ζητά συνάντηση για να τεθεί το γενικό αίτημα τής μη μετοχοποίησης της ΕΥΑΘ.

Οι φορείς της πόλης αποφάσισαν να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον στη διοργάνωση πανθεσσαλονίκειου συλλαλητηρίου για να εκφραστεί η απόφαση των πολιτών να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν η ΕΥΑΘ να περάσει στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Νομαρχία, το Εργατικό Κέντρο και το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ).

Συνεχίζονται στο μεταξύ οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της επιχείρησης, που ξεκίνησαν την προηγούμενη Τετάρτη, ενώ σήμερα αναμένεται η έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η διοίκηση της ΕΥΑΘ με αίτημα την κήρυξη της απεργίας σαν παράνομης και καταχρηστικής, με τη δικαιολογία ότι δεν επαρκεί το προσωπικό ασφαλείας που παρέχει το σωματείο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μανώλης Σουάνης χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο αυτόν τον ισχυρισμό, δεδομένου ότι δε συμμετέχει μέχρι στιγμής στην απεργία το τεχνικό προσωπικό αλλά μόνο οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες της επιχείρησης. Εξάλλου - όπως τόνισε σε δήλωσή του στο «Ρ» - το προσωπικό ασφαλείας δεν καθορίζεται από το Σωματείο αλλά από ειδική συμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στη διοίκηση και το Σωματείο.

Από αύριο θα μπουν στην απεργία και οι οδηγοί, ενώ από την επόμενη βδομάδα και ο κλάδος των αντλιοστασίων. Ο Μανώλης Σουάνης επισημαίνει στη δήλωσή του ότι για όποια προβλήματα δημιουργηθούν στο καταναλωτικό κοινό λόγω της απεργίας, «πρέπει να γνωρίζουν οι Θεσσαλονικείς ότι η προσπάθεια των εργαζομένων της ΕΥΑΘ δεν είναι για διασφάλιση δικών τους συμφερόντων αλλά για τη διασφάλιση της παροχής του νερού. Για να μπορούν οι πολίτες να έχουν καλή παροχή υπηρεσιών με τιμολόγιο ανάλογο με το κόστος του νερού και όχι ανάλογο με την επιδίωξη κέρδους του ιδιώτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ