Τετάρτη 20 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
Τους θέλουμε πίσω ελεύθερους

Μεγάλη συναυλία στο Λυκαβηττό στις 26 Ιούνη 2001 του Συλλόγου Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος

«Τους θέλουμε όλους πίσω και τους θέλουμε ελεύθερους». Είναι η απαίτηση μιας κοινωνίας που βλέπει την άσπρη σκόνη να σκορπά το θάνατο σ' όλο και περισσότερα παιδιά της. Είναι το μήνυμα που έστειλαν χτες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος «Παρέμβαση» και άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στη συναυλία που πρόκειται να γίνει, όπως κάθε χρόνο, την Τρίτη 26 Ιούνη 2001, στο Λυκαβηττό. Η ετήσια συναυλία γίνεται με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη λειτουργία της ΕΚ «Παρέμβαση», αλλά και την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Συγγραφέων.

Αναφερόμενος στη λειτουργία του Συλλόγου, ο Σταύρος Ανυφαντής, πρόεδρος του Συλλόγου, επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα σύλλογο που συμμετέχουν γονείς παιδιών που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης ή ακόμα βρίσκονται στο δρόμο». Ενώ για τη συναυλία υπογράμμισε ότι «γίνεται σε μια στιγμή, επίκαιρη όσο ποτέ. Σε μια εποχή όπου γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων για τα ναρκωτικά. Η παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών είναι μια αφορμή για να καλέσουμε τον κόσμο να συστρατευτεί στον αγώνα που κάνουμε ενάντια σε κάθε ουσία. Είτε παράνομα, είτε νόμιμα τα ναρκωτικά, εμείς έχουμε πολλή δουλιά να κάνουμε, γιατί κανείς δεν αρνείται ότι τα ναρκωτικά είναι επιβλαβή. Η πανάκεια της νομιμοποίησης, οι πολύωρες συζητήσεις στην τηλεόραση είναι πράγματα που όλοι μπορούμε να τα κάνουμε και να τα υποστηρίξουμε. Κανείς όμως δε μιλάει για τα αίτια, διότι αφορούν μια κοινωνία που αρνείται να πάρει τις ευθύνες της. Ο αγώνας, όμως, είναι ένας και στοχεύει στην εξαφάνιση των ναρκωτικών».

Ενώ η Παυλίνα Παμπούδη, ΓΓ της Εταιρείας Συγγραφέων, μίλησε για το κύκλο των συγγραφέων, που όπως επισήμανε και η ίδια «είναι πολύ κλειστός. Αυτή είναι η πρώτη μας έξοδος και ψάχνουμε τα αίτια που ένας νέος ωθείται στα ναρκωτικά. Ισως, γιατί η ζωή πότε του φαίνεται αφόρητη και πότε ανεπαρκής. Εμείς προτείνουμε την εναλλακτική πραγματικότητα της τέχνης. Η τέχνη είναι η πολύμορφη, πραγματική, εναλλακτική πραγματικότητα. Μέσα από την ποίηση, τη μουσική εμπλουτίζεις ουσιαστικά την πραγματικότητα».


Η τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου μίλησε για τη βραδιά της συναυλίας, η οποία είναι ένα αφιέρωμα στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, «ενός αγωνιστή της ελευθερίας», ενώ για τα παιδιά που δίνουν τη μάχη για την απεξάρτηση τόνισε: «Τους θέλουμε όλους πίσω. Χρήσιμους, απεξαρτημένους και ελεύθερους». Η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου η οποία επισήμανε ότι όλο και περισσότερα νέα παιδιά παρασύρονται από αυτή τη μάστιγα σε όλο τον κόσμο. «Εύχομαι, υπογράμμισε να είναι όλα καλά».

Τη δική του εναλλακτική πρόταση, κόντρα στον κόσμο των παραισθήσεων έκανε και ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής: «Οι εσωτερικές αντιστάσεις προέχουν. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι απαιτείται να τονωθεί ο εσωτερικός κόσμος των ανθρώπων, ώστε να αποκτήσουν γερές αντιστάσεις σ' ό,τι έρχεται απ' έξω». Οσο για τη συνεισφορά των καλλιτεχνών σε αυτόν τον αγώνα ζωής, τόνισε πως «η προσφορά και η συμμετοχή μας είναι επιβεβλημένη μια και το έργο μας προέρχεται από τον προβληματισμό του κοινωνικού χώρου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ