Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προτείνει «φιλοευρωπαϊκό» μέτωπο, ενώ το εσωκομματικό ... μπάζει

Παράλληλα με τις προσπάθειες της ηγεσίας της ΝΔ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, συνεχίζεται η «κινητικότητα» στο «εσωτερικό μέτωπο»

Eurokinissi

Παράλληλα με τις προσπάθειες της ηγεσίας της ΝΔ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, συνεχίζεται η «κινητικότητα» στο «εσωτερικό μέτωπο»
Στη συγκρότηση ενός μετώπου «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» προσανατολίζεται, κατά πληροφορίες, η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας να πείσει κεφάλαιο και ψηφοφόρους ότι μπορεί να παζαρέψει αποδοτικότερα, με τους δανειστές, για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης.

Σε αυτή τη βάση, λέγεται ότι ο Αντ. Σαμαράς θα προσεγγίσει εκ νέου το Στ. Θεοδωράκη από το Ποτάμι και τον Ευ. Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να προχωρήσει η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου και να υπάρχει συντονισμένη ως και κοινή αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση. Αλλωστε και τα τρία αυτά αστικά κόμματα εντείνουν τελευταία την κριτική τους στην κυβέρνηση, με άξονες τα ζητήματα της καπιταλιστικής οικονομίας, το μεταναστευτικό και τη λεγόμενη δημόσια ασφάλεια. Βέβαια, είναι αμφίβολο αν θα εξασφαλίσει συμφωνία σε μια τέτοια τακτική από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, την οποία αρνήθηκαν και προηγούμενα, εφόσον όλα δείχνουν ότι δε θέλουν να κλείσουν την πόρτα σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία τους με το ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζεται η κινητικότητα στα εσωκομματικά

Στο μεταξύ, στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασμό από πλευράς του Αλ. Τσίπρα, θέλοντας ίσως, διαχέοντας τέτοιες εκτιμήσεις, να επιτύχουν εσωκομματική συσπείρωση και να χαμηλώσουν τους τόνους της ενδοπαραταξιακής αντιπαράθεσης σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας και την τακτική του κόμματος.

Προσώρας, ωστόσο, η επιχείρηση αυτή δε φαίνεται να στέφεται με επιτυχία. «Είμαστε ένα κόμμα σε απόγνωση και αυτό φαίνεται παντού και κυρίως το έχουν αντιληφθεί οι αντίπαλοί μας και το έχουν σχεδόν αποδεχθεί οι φίλοι και τα στελέχη μας» φέρεται να είπε στο "tovima.gr" κεντρικό στέλεχος της ΝΔ με μακρά διαδρομή.

Δημοσιεύτηκαν και άλλες τέτοιες πληροφορίες, όπως ότι βουλευτές του κόμματος τονίζουν πως πρέπει άμεσα να διορθωθεί η κατάσταση για να σηκώσει κεφάλι η ΝΔ. Οτι κατηγορούν το Σαμαρά πως απλά «αγοράζει χρόνο» και εμμένει σε μια στρατηγική που απορρίφθηκε από τους ψηφοφόρους στις εκλογές. Οτι τα στελέχη της ΝΔ διακατέχει αγωνία και προβληματισμός για το μέλλον της παράταξης. Επίσης, ότι κορυφαία στελέχη συνεχίζουν τις μεταξύ τους επαφές σε αμφισβήτηση της σημερινής εσωκομματικής τάξης πραγμάτων.

Τις παρασκηνιακές ζυμώσεις επιβεβαίωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, παραπέμποντας και σε ανάληψη σύντομα πρωτοβουλίας για τη διεξαγωγή εκτάκτου Συνεδρίου, μέσω του οποίου θα υπάρξει αλλαγή σελίδας στην ηγεσία του κόμματος. «Συντελούνται διεργασίες μέσα στη ΝΔ. Χρειαζόμαστε μία συλλογική νέα προσπάθεια. Να ακουστεί η οργανωμένη βάση της ΝΔ», είπε στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά».

Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών, το βράδυ της Τρίτης λέγεται ότι έγινε δείπνο στη Θεσσαλονίκη, όπου συμμετείχαν ο βουλευτής Ροδόπης Ευρ. Στυλιανίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας (αμφότεροι εμφανίζονται ικανοί να διεκδικήσουν σημαντικούς ρόλους στην «επόμενη μέρα» της ΝΔ), ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ν. Βαλεργάκης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης Β. Φραντζής, εκ των πιο στενών πολιτικών φίλων του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Στο δείπνο εκφράστηκε ανησυχία για την πορεία της ΝΔ, επισημάνθηκε πως το κόμμα δεν «ακούγεται» στην κοινωνία και ότι η κατάσταση «δεν πάει άλλο και κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα, πριν είναι αργά». Συμφωνήθηκε, ωστόσο, ότι καμία πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί εάν δεν κλείσει πρώτα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, καθώς για όλους τους προέχει η διασφάλιση του στρατηγικού στόχου της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ