Σάββατο 18 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάλη για τα λαϊκά προβλήματα και τη χειραφέτηση από τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου

Συνέντευξη με τον Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής, Δ. Παπατολίδη

Ο Δ. Παπατολίδης, Γραμματέας της ΚΟ Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Ο Δ. Παπατολίδης, Γραμματέας της ΚΟ Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Δίνοντας συνέχεια στις συνεντεύξεις του με Γραμματείς των Επιτροπών Περιοχής του Κόμματος, μετά και την ολοκλήρωση των Κομματικών Συνδιασκέψεων, ο «Ριζοσπάστης» μιλά με τον Δημήτρη Παπατολίδη, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Συζητάμε για τη σχέση της περιοχής με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του εγχώριου κεφαλαίου, για τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης για οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, καθώς και για τη δουλειά της στα φτωχά στρώματα του αγροτικού πληθυσμού και τη μειονότητα.

***

-- Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την «παραγωγική ανασυγκρότηση» περνά μέσα και από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (σχεδιαζόμενοι αγωγοί μεταφοράς υδρογονανθράκων, εγχώρια κοιτάσματα, μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι κ.τ.λ). Πώς επιδρά αυτή η συζήτηση στη συνείδηση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και πώς παρεμβαίνει η Κομματική Οργάνωση στη σχετική διαπάλη;

-- Εδώ και καιρό έχει χαραχτεί η συγκεκριμένη στρατηγική από το κεφάλαιο, δηλαδή η μετατροπή της περιοχής σε σταυροδρόμι ενεργειακών σχεδιασμών και σε κόμβο εμπορευμάτων, παράλληλα με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της. Μια έκφραση αυτής της στρατηγικής είναι τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη (αγωγός ΤΑΡ, αδειοδότηση για πλωτές δεξαμενές LNG, ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ των λιμανιών, σχέδια για αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού σε Σάππες και Πέραμα), καθώς και αυτών που προετοιμάζονται από τη νέα κυβέρνηση (αγωγός «Turkish Stream») συμπληρωματικά στα προηγούμενα. Αυτή η στρατηγική θέλει ενισχυμένη τη θέση τμημάτων του κεφαλαίου που επιδιώκουν μέσα από τη γεωπολιτική θέση της χώρας να αποκομίσουν καλύτερες συμφωνίες γι' αυτά. Γι' αυτά τα τμήματα, η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τους όρους της συμφωνίας για τον ΤΑΡ, ζητώντας «αντισταθμιστικά οφέλη» που θα διασφαλίσουν φθηνότερη Ενέργεια για τους εγχώριους ομίλους.


Παράλληλα, δεν είναι τυχαία η δημιουργία στις πρόσφατες τοπικές εκλογές σχημάτων με μεγαλοστελέχη της ενεργειακής στην Καβάλα, τη στήριξη σε σχήματα από την «Ελληνικός Χρυσός» σε Σάππες και Αλεξανδρούπολη.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εναντιώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής. Ενα κομμάτι παγιδεύτηκε σε συνθήματα που δεν αμφισβήτησαν τη συνολικότερη στρατηγική του κεφαλαίου, και αντικειμενικά οδηγούνταν σε έναν πόλεμο αντιτιθέμενων επιχειρηματικών σχεδιασμών και συμφερόντων, ζητώντας επενδύσεις σε άλλους τομείς όπως ο Τουρισμός.

Οι κομμουνιστές αποκάλυψαν από την αρχή την ουσία των σχεδιασμών, με συνέπεια αντιπάλεψαν την προσπάθεια οι εργαζόμενοι να μπουν κάτω από τη σημαία της μιας ή της άλλης προτεραιότητας στους αστικούς σχεδιασμούς. Ανέδειξαν πόσο επικίνδυνα είναι για το λαό σχέδια που περιπλέκουν στο κουβάρι των άλυτων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων τη χώρα μας. Προσπαθήσαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες το εργατικό και λαϊκό κίνημα να μη γίνεται ουρά, να χειραφετηθεί από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο με αυτοτελή δράση των κομματικών οργανώσεων, με εκδηλώσεις, ανακοινώσεις και ημερίδα προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχει ο λαός μας να ζήσει διαφορετικά, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν.

Από την άλλη, μέσα στο κίνημα οι ταξικές δυνάμεις, με συνέπεια πρόβαλλαν τα αιτήματα και τους στόχους πάλης που απαντάνε άμεσα στην ανάγκη να αποκατασταθούν οι απώλειες για το λαό, να ανοίξει ο δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του λαού.

-- Το προηγούμενο διάστημα, η Κομματική Οργάνωση ανέπτυξε μια σημαντική δραστηριότητα γύρω από οξυμένα προβλήματα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της περιοχής: Για τις πλημμύρες στον Εβρο, για την Υγεία κ.ά. Τι πείρα αφήνει αυτή η δουλειά;

-- Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής ζουν στο πετσί τους το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ, που, με ευλάβεια, ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Μηδενική αντιπλημμυρική προστασία και αποστραγγιστικά και τεράστιες πλημμύρες σε Εβρο αλλά και Κομοτηνή, Ξάνθη κάθε χρόνο. Περικοπές σε νοσοκομεία και από τη σημερινή κυβέρνηση και τοποθετήσεις των «αριστερών» βουλευτών ότι... «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της κοινωνικής συμμαχίας πρωτοστάτησαν στο να αναπτυχθούν αγώνες και δράση για να αντιμετωπισθούν τα επείγοντα λαϊκά προβλήματα, να αναπληρωθούν τα κενά στα νοσοκομεία, να αποζημιωθούν οι αγρότες, να διαμορφωθούν υποδομές και μόνιμη λύση στα οξυμένα προβλήματα.

Το ΚΚΕ ανέδειξε αυτά τα ζητήματα στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτές οι πρωτοβουλίες στο κίνημα αγκαλιάστηκαν και από δυνάμεις που για πρώτη φορά δραστηριοποιήθηκαν στο κίνημα με τις ταξικές δυνάμεις. Αποκαλύφτηκε ο ρόλος του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ειδικά ο νέος που προεκλογικά σήκωνε τη σημαία, για παράδειγμα, των προβλημάτων της Υγείας στη Δράμα, μετά τις εκλογές κατάπιε τη γλώσσα του στα τεράστια προβλήματα, που οξύνθηκαν από τη νέα ληστεία των αποθεματικών. Εβγαλαν φλύκταινες από την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, την αντιπάλεψαν με κάθε τρόπο, μέχρι και έστησαν αντισυγκέντρωση με 10 συνδικαλιστές.

Από αυτές τις δραστηριότητες γίνεται φανερό πως τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα δεν παίρνουν αναμονή και περίοδο χάριτος, πως παρ' όλη τη δύσκολη κατάσταση στο κίνημα υπάρχουν δυνατότητες να κερδίσει το χαμένο έδαφος, να αντεπιτεθεί. Στη βάση αυτή να αναδειχτεί πως εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, με κυρίαρχους τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα προβλήματα θα οξύνονται. Πως, με λίγα λόγια, απαιτείται ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Πως απαιτείται μια εξουσία που ανάπτυξη γι' αυτή σημαίνει ικανοποίηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών, παραγωγή που θα αναπτύσσεται στη βάση των δυνατοτήτων μας ως χώρα. Αυτή η κουβέντα πατάει όταν συνδυάζεται με τέτοιες πρωτοβουλίες, που αναδεικνύουν τα αδιέξοδα για το λαό της σημερινής στρατηγικής του κεφαλαίου.

-- Σημαντικό σε μέγεθος είναι και το κομμάτι του πληθυσμού της περιοχής που ασχολείται στην αγροτική παραγωγή. Ποιους στόχους βάζει η Κομματική Οργάνωση;

-- Η περιοχή έχει ένα μεγάλο ποσοστό που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα (31% περίπου). Από αυτό, πάνω από το 25% είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Αρκετά μεγάλο κομμάτι έχει μικρό κλήρο (κύρια στον καπνό), αλλά και στην κτηνοτροφία στον ορεινό όγκο Ροδόπης, Ξάνθης και Εβρου. Αυτό το κομμάτι πέρα από τις καταστροφές (ζωονόσοι, πλημμύρες, χαλάζι) που έζησε, ζει και τις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ, τη φορολεηλασία από το πρώτο ευρώ. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωτοστατούν στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος στην περιοχή που είναι όρος για να μπορέσει η φτωχή και μικρομεσαία αγροτιά να απαντήσει στην καταστροφή της. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα αγροτών στο Παγγαίο Καβάλας, στη Νότια Θάσο. Οι κομμουνιστές θα συμβάλουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια σε όλη την περιοχή, δεμένη με ένα πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα της φτωχής αγροτιάς.

-- Προφανώς, το ζήτημα της ισχυροποίησης του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη περνά μέσα και από την ισχυροποίηση του Κόμματος στη μουσουλμανική μειονότητα. Τι πείρα βγαίνει από τη δουλειά της ΚΟ;

-- Η μειονότητα στη συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από εργάτες, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό προσπαθούν να σβήσουν από τη συνείδησή της όλα τα αστικά κόμματα, οι αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία, που τη βλέπουν σαν μπαλάκι είτε για τις κολεγιές, είτε για τους τσακωμούς τους. Στη μειονότητα υπάρχουν υπαρκτά προβλήματα (βακούφια, εκλογή μουφτή) της ιδιαίτερης πολιτιστικής και εθνοτικής καταγωγής της. Ζητήματα όμως που μπορούν να λυθούν και δε λύνονται με ευθύνη των αστικών τάξεων των δύο χωρών, για να παίζεται το επικίνδυνο παιχνίδι στην πλάτη της.

Το ΚΚΕ παρεμβαίνει στη μειονότητα και στην πλειονότητα με ένα κριτήριο: Την ταξική θέση του καθένα. Για εμάς αδελφός μας είναι ο εργάτης, ανεξάρτητα σε ποιο θεό πιστεύει και αν πιστεύει, και απέναντί μας είναι ο εφοπλιστής, ο μεγαλοεπιχειρηματίας. Αυτά τα σύνορα που υπάρχουν καθημερινά όσο υπάρχει ο καπιταλισμός, τα συναντάς στην Ελλάδα, στην Τουρκία σε όλο τον πλανήτη. Είναι τα σύνορα που, από τη μια πλευρά, σε κάθε χώρα διασφαλίζουν τα κέρδη και την ευημερία και, από την άλλη, τη φτώχεια και τη βαρβαρότητα.

Με αυτήν τη γραμμή το ΚΚΕ παρεμβαίνει στη μειονότητα, έχει κατακτήσει κύρος στα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της. Εχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τα ποσοστά του. Μέσα από τις λαϊκές επιτροπές, τα συνδικάτα, οι κομμουνιστές παρεμβαίνουν, πρωτοστάτησαν στα λαϊκά προβλήματα. Με πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως για το έργο του Ν. Χικμέτ συμβάλλουν στο να διαμορφωθούν όροι η μειονότητα να προσεγγίσει μέσα από τη δική της ιδιαίτερη ταυτότητα τις επαναστατικές ιδέες. Οι δυσκολίες είναι αρκετές, μα αυτός είναι ο πιο ασφαλής δρόμος για τα αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ